Linne (plagg)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kvinna i grönt linne.
Man iförd en traditionell nätbrynja.

Ett linne är ett ärmlöst plagg för överkroppen. Linnet är ursprungligen tänkt att vara ett underplagg, men tillverkas idag mestadels för att bäras synligt utan något annat plagg över. Linnen görs ofta i trikåtyger av bomull. Linnen för kvinnor är ibland något mer urringade och dekorerade än linnen för män. Ett linne av nät kallas nätbrynja och används mest av män.

Namnet linne kommer av materialet lin vilket var det vanligaste materialet i underplagg i nordeuropa innan bomullens intåg. Materialbegreppet linne blev därigenom synonymt med underkläder.

Typer[redigera | redigera wikitext]

Tunica intima[redigera | redigera wikitext]

Ett slags linne förekom redan under antiken, en så kallad tunica intima. Det var ett vanligt underplagg från 1500-talet. Det såg ut som idag och bars under en korsett på 1800-talet [källa behövs].

Nätbrynja[redigera | redigera wikitext]

Nätbrynja är ett herrplagg, ett linne som ser ut som ett nät. De tillverkas oftast i bomull. Nätbrynjan är avsedd att användas under andra plagg och skapar då en luftspalt mellan dessa och huden, vilket underlättar för kroppens temperaturreglering.

Nätbrynjor förekommer ibland för att beskriva en manlig stereotyp, slusken. Ofta då en medelålders, överviktig och öldrickande man tittande på sport på TV. Nätbrynjan kallades förr skämtsamt för loppryssja, på grund av likheten med fiskeredskapet ryssja.

Tanktop[redigera | redigera wikitext]

Tanktop, med försvenskad stavning även tanktopp, ärmlöst figurnära trikålinne, liknande den del av en hel baddräkt som finns ovanför midjan. Ordet är inhämtat från amerikansk engelska och är där skapat av härledning från ordet tank suit, vilket är ett äldre ord för swimsuit, det vill säga baddräkt. En tanktop kan vara överdelen av en tankini men kan också användas för sig själv. Plagget används numera som en del av tävlingsdräkten av vissa kvinnliga friidrottare.

På brittisk engelska betyder tank top ärmlös pullover, medan ordet vest (jfr sv. väst) används om tanktoppen.

Tanktopen var väldigt populär i slutet av 1980-talet, och bars ofta av killar och kändisar, till exempel Rob Pilatus från Milli Vanilli.

Se även[redigera | redigera wikitext]