Lipsi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lipsis läge i Grekland.

Lipsi är en liten ö i dodekanesiska ögruppen som officiellt ägs av klostret på Patmos sedan bysantinsk tid. Invånarantal är 700 och ön är bara 10 km² stor.

Landskapet utmärks av en mängd berg och gröna kullar och ön är mycket traditionellt med vita och blå kapell och bostadshus målade i en uppsjö av färger.

Merparten livnär sig på jordbruk, fiske och turism, och den senare har spelat en allt viktigare roll i öns ekonomi. Viktiga lokala produkter som produceras i ön är mjölk, ost, honung, vindruvor och vin.

Dess antika historia är inte särskilt känd, men ön beboddes mycket tidigt och var ett välmående samhälle på 200- och 100-talet f.Kr. Under medeltiden härjades ön av pirater och på 1500-talet erövrades av turkarna. Under det grekiska frihetskriget 1821 användes ön som en fristad för grekiska frihetskämpar, då turkarna aldrig besatte den. Ön ockuperades återigen 1830 av turkarna och år 1912 av italienare men befriades 1947.

Kristendomen introducerades mycket tidigt och har funnit ett starkt fotfäste, vilket märks på de religiösa festivalerna och de många kyrkorna, av vilka den äldsta är från 700-talet.