Lista över Mario TV-serier

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mario har medverkat i ett flertal animerade amerikanska tv-serier.

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Saturday Supercade[redigera | redigera wikitext]

Saturday Supercade producerades av Ruby-Spears Productions för tv-nätverket CBS och sändes 1983-1985. Varje avsnitt bestod av korta berättelser baserade på de mest uppmärksammade arkadspelen. Mario dök som en av personerna i de segment som baserades på Donkey Kong. Övriga episoder baserades på figurgalleriet från spelen Frogger, Pitfall, Q*Bert, Donkey Kong Jr., Space Ace och Kangaroo.

The Super Mario Bros. Super Show![redigera | redigera wikitext]

The Super Mario Bros. Super Show! är producerad av DIC Entertainment och sändes 1989-1990. I Sverige kallades serien för Super Mario Brödernas Super Show och visades den på TV3, FilmNet och Foxkids,och även på Barnkanalen och har även blivit utgiven på vhs. Den sändes fem dagar i veckan genom syndikering och producerades i 65 avsnitt. Som ramberättelse visades spelfilmsinslag där Mario (spelad av Lou Albano) och Luigi (spelad av Danny Wells) drev ett rörmokeri i Brooklyn, New York, och tog emot gäster. Emellan gästerna presenterade de också animerad film:

  • Super Mario Bros - Mario, Luigi, Prinsessan Toadstool och Toad upplever äventyr och stöter på problem när kung Koopa (Kung Bowser) är i farten. Serien baserades på tv-spelen Super Mario Bros. och Super Mario Bros. 2 och visades måndag-torsdag.
  • Legenden om Zelda - Link och Zelda på äventyr i en serie som visades på fredagar och baserades på tv-spelet med samma namn.

Svenska röster (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Två dubbningar har gjorts i Sverige, den som var anpassad för TV dubbades av Media Dubb medan den som släpptes på video gjordes av Videobolaget.

Media Dubb

Videobolaget

Club Mario[redigera | redigera wikitext]

Club Mario var efterföljaren till Super Mario Bros. Super Show, och fylldes dess plats i syndikeringen. Serien sändes 1990-1991. De animerade delarna kvarstod som tidigare, men ramberättelsen ersattes av den nyskapade figuren Tommy Treehuger, spelad av Chris Coombs. Även denna serie omfattade 65 avsnitt.

The Adventures of Super Mario Bros. 3[redigera | redigera wikitext]

The Adventures of Super Mario Bros. 3 producerades liksom den föregående serien av DIC Entertainment, och sändes på tv-nätverket NBC 1990. Serien baserades på tv-spelet Super Mario Bros. 3 och omfattar 13 avsnitt. Den sändes ursprungligen tillsammans med säsong två av Captain N: The Game Master och i Sverige släpptes serien direkt på VHS.

Svenska röster (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Super Mario World[redigera | redigera wikitext]

Super Mario World producerades av DIC Entertainment för NBC och sändes 1991. Serien baserades på TV-spelet med samma namn. Totalt tretton avsnitt producerades och sändes tillsammans med den tredje säsongen av Captain N: The Game Master.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]