Lista över rollfigurer i Digimon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Följande lista omfattar fiktiva rollfigurer som förekommer i den japanska TV-serien Digimon.

Digidestinerade[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1 och 2[redigera | redigera wikitext]

Detta stycke inbegriper karaktärer från säsong ett: Digimon Adventure och säsong två: Digimon Adventure 02, samt filmen Digimon: The Movie som utspelar sig under samma tidsperiod.

Tai Kamiya[redigera | redigera wikitext]

Tai Kamiya (Taichi Yagami) är en av de så kallade digidestinerade och han är en av huvudkaraktärerna i första säsongen, Digimon Adventure. Han kommer till digivärlden samtidigt som Matt, T.K., Izzy, Mimi, Sora och Joe. Tai får Digimonen Agumon och tillsammans är de ett oslagbart team. Som person är Tai orädd, och bär således på modets tecken. Han är gruppens ledare och Matt är hans bästa vän, trots att de ofta hamnar i konflikter över vem som bör leda gruppen. Tai går i första säsongen klädd i en blå t-shirt med bruna shorts och gymnastikskor, och ett par skidglasögon.

Innan Tai kom till digivärlden levde han ett ganska vanligt liv i Japan. Han gick i skolan och hade fotboll som största intresse, och gick i samma fotbollslag och klass som Sora. Tai bor med sin mamma, pappa och lillasyster Kari, som också är ett digidestinerat barn.

I första säsongen av TV-serien samt i Digimon: The Movie görs hans röst av Anton Olofson Raeder, och därefter av Kim Sulocki.

Matt Ishida[redigera | redigera wikitext]

Matt Ishida (Yamato Ishida) är i säsong ett en av de digidestinerade, en av de utvalda. Han kommer till digivärlden samtidigt som Tai, T.K., Izzy, Mimi, Sora, och Joe. Matts Digimon är Gabumon och han har vänskapens tecken, men tvivlar ständigt på om han är värd det.

Matt är väldigt angelägen att skydda sin lillebror T.K. och vill gärna känna att han behövs. Deras föräldrar skilde sig innan seriens början och Matt bor hos fadern, medan T.K. bor hos mamman. Matt utvecklar en väldigt stark vänskap med Tai under vistelsen i digivärlden, men de blir stundom ovänner; de tävlar om vem som ska vara ledare för gruppen, och ibland om vem som är bäst storasyskon. Trots rivaliteten ser de varandra som bästa vänner.

Matt gifter sig så småningom med Sora och de får två söner.

Matts svenska röst görs av Leo Hallerstam.

T.K. Takaishi[redigera | redigera wikitext]

T.K. Takaishi (Takeru Takaishi) är aktuell i både säsong ett och två. Han är bara en liten pojke när han för första gången kommer till digivärlden tillsammans med de andra digidestinerade, men han växer oerhört mycket som person under äventyrets gång. Patamon blir hans Digimon och han har hoppets tecken. Trots att T.K. är den yngste i gruppen är det han och Patamon som räddar digivärlden från Devimon och som bryter Piedmons förbannelse.

T.K. är Matts lillebror och han ser upp till sitt äldre syskon, men blir ibland besviken på honom och vill inte bli behandlad som ett småbarn.

I säsong två återvänder T.K. till digivärlden tillsammans med Kari och de nya digidestinerade.

T.K.s röst görs av Oliver Åberg.[1]

Kari Kamiya[redigera | redigera wikitext]

Kari Kamiya (Hikari Yagami) är Tais lillasyster. Hon är ett av de åtta digidestinerade barnen, men ansluter sig inte till dem förrän en bit in i säsong ett. I säsong två återvänder Kari till digivärlden tillsammans med T.K. och de nya digidestinerade. Kari är en väldigt rar flicka som vill allas bästa. Hon har ljusets tecken och hjälpte hennes Digimon Gatomon, som från början var en av den onde Myotismons underhuggare, att ställa sig på rätt sida.

I första säsongen av Digimon görs hennes röst av Jasmine Heikura, och i Digimon: The Movie samt säsong två av Emilia Bongilaj.

Sora Takenouchi[redigera | redigera wikitext]

Sora Takenouchi är en av första säsongens huvudkaraktärer och bärare av kärlekens tecken. Hennes Digimon är Biyomon.

I epilogen av säsong två avslöjas det att hon fått två söner med Matt.

Soras röst görs av Jasmine Heikura.

Izzy Izumi[redigera | redigera wikitext]

Koushiro "Izzy" Izumi är en av huvudkaraktärerna i första säsongen av Digimon. Han är gruppens hjärna och "datornörd", och blir tilldelad kunskapens tecken. Izzys Digimon är Tentomon som under tiden i digivärlden blir hans bäste vän.

Izzy är adopterad, vilket han får reda på en kväll när han tjuvlyssnar på ett samtal mellan hans adoptivföräldrar. Han väljer att distansiera sig från dem genom att ägna tid åt datorn, men allt ställs till rätta när hans adoptivföräldrar kommer ut med hemligheten.

Izzys röst görs av Joakim Beutler i säsong 1 och i säsong två av Victor Hedström.

Mimi Tachikawa[redigera | redigera wikitext]

Mimi Tachikawa är en av första säsongens huvudkaraktärer och bärare av ärlighetens tecken. Hennes Digimon är Palmon. Mimi går i första säsongen nästan helt klädd i rosa, och hon är en ganska bortskämd flicka som inte drar sig för att börja gråta om hon inte får som hon vill. Hon har en vacker sångröst och var den enda som kunde väcka ShogunGeckomon genom att sjunga hans sång.

I säsong två av Digimon har Mimi flyttat till USA.

Mimis röst görs Emilia Bongilaj.

Joe Kido[redigera | redigera wikitext]

Joe Kido är en av de åtta digidestinerade från första säsongens Digimon. Han är en orolig själ som säger sig vara allergisk mot allt möjligt, men han bär pålitlighetens tecken och står alltid för sitt ord. Hans Digimon Gomamon är väldigt skämtsam och gör ofta narr av honom, men trots det har de ett väldigt starkt vänskapsband. Joe är en aspirerande läkare, precis som hans äldre bror Jim, och pluggar hårt för att kunna uppnå sitt mål. I epilogen av säsong två får man veta att Joe har blivit en läkare i digivärlden.

Joes röst görs av Niklas Lind.

Davis Motomiya[redigera | redigera wikitext]

Davis Motomiya (Daisuke Motomiya) är en av de digidestinerade i säsong två av Digimon. Hans Digimon är Demiveemon och han är den rättmätige ägaren till hoppets, vänskapens och miraklets Digiägg. Han bär Tais skidglasögon och är förälskad i Kari, som han refererar till som sin "flickvän" mot hennes vilja.

Davis röst görs av Niklas Lind.

Yolei Inoue[redigera | redigera wikitext]

Yolei Inoue (Miyako Inoue) är en av de digidestinerade i säsong två av Digimon. Hennes Digimon är Hawkmon och hon är den rättmätiga ägaren till kärlekens och uppriktighetens Digiägg. Hon är förälskad i Ken Ichijouji, utan att veta att han är Digimonkejsaren.

Yoleis röst görs av Jasmine Heikura.

Cody Hida[redigera | redigera wikitext]

Cody Hida (Iori Hida), innehavare av kunskapens och pålitlighetens Digiägg, är en av de digidestinerade i säsong två. Hans Digimon är Armadillomon.

Codys röst görs av Victor Hedström.

Ken Ichijouji[redigera | redigera wikitext]

Ken Ichijouji (Ken Ichijōji) är en digidestinerad i säsong två. I digivärlden går han under namnet Digimonkejsaren efter att han ett par år tidigare fick mörka sporer av data i kroppen, och tillsammans med sin Digimon Wormon regerar han tyranniskt över digivärlden, innan de övriga digidestinerade hjälper honom in på rätt bana.

Kens röst görs av Leo Hallerstam.

Willis[redigera | redigera wikitext]

Willis (Uoresu/Wallace) är en digidestinerad från USA. Han främträder i Digimon: The Movie och hans Digimon är tvillingarna Kokomon och Terriermon. Kokomon utsattes för ett datavirus när Willis var yngre, och är en av filmens drivande antagonister.

När han träffar de digidestinerade Kari, T.K., Davis, Cody och Yolei får han hjälp att digituveckla Terriermon.

Willis röst görs av Leo Hallerstam.

Digimon[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre olika typer av Digimon: Vaccin, Data och Virus. Vilken typ Digimonen är avgör om den blir "god" eller "ond", där vaccin är goda, data neutrala och virus onda.

Vaccin[redigera | redigera wikitext]

Patamon[redigera | redigera wikitext]

Patamon är en Digimon i nybörjarstadiet. Hans digiutvecklingskedja ser ut som följande:

 • Poyomon (Baby)
 • Tokomon (I-Träning)
 • Patamon (Nybörjare)
 • Angemon (Champion)
 • MagnaAngemon (Ultimat)
 • Seraphimon (Mega)
 • Pegasusmon (Pansar)
 • Shakkoumon (DNA-digiutveckling med Ankylomon)

Olika Patamon förekommer i flera säsonger av Digimon, och den mest kända torde vara T.K.s Patamon. Efter att Devimon hade neutraliserat 6 av de digidestinerade på File Island återstod bara T.K. och Patamon. Övertygad om att vunnit striden avancerade Devimon mot T.K. Devimon skulle precis sluta handen runt T.K. då Patamon flög in i greppet och digutvecklades till Angemon, och med hjälp av kraften från alla digikontroller kunde Angemon till slut besegra Devimon med Ödets Hand.

Fyra år senare i säsong två av Digimon återförenas T.K. och Patamon. När Digimonkejsaren var besegrad och BlackWarGreymon härjade, hjälpte Angemon till att skydda digivärlden mot den ondska som BlackWarGreymon förde med sig.

Patamon framträder även i Digimon: The Movie. I striden mot Cherubimon digutvecklades Angemon och Angewomon till sina Megaformer, Seraphimon och Magnadramon, för att frigöra Terriermons och Veemons gyllene digiägg.

I den första säsongen gör Joakim Jennefors rösten till Angemon och MagnaAngemon. I säsong två gör Jennefors samtliga röster i Patamons digiutvecklingskedja.

Virus[redigera | redigera wikitext]

Myotismon[redigera | redigera wikitext]

Myotismon är en ond virus-Digimon som i Digimon Adventure hotar att förstöra digivärlden, och försöker även erövra den riktiga världen. Han tar sig till Japan för att hitta och eliminera den digidestinerade flickan Kari. Myotismon tar med sig sina farligaste Digimonundersåtar i jakten på Kari, men när han väl hittar henne digiutvecklas hennes Digimon Gatomon till Angewomon och förgör Myotismon. Myotismon kommer tillbaka och digiutvecklas till VenomMyotismon som i sin tur blir dödad av MetalGarurumon och WarGreymon.

Myotismon påminner om en vampyr, och han ser sina undersåtar som verktyg och tvekar inte att döda dem när de misslyckas. VenomMyotismon liknar ett enormt monster. Hans utvecklingskedja ser ut som följande:

 • Myotismon (Ultimat)
 • VenomMyotismon (Mega)
 • MaloMyostismon (alternativ mega)

Myotismons svenska röst görs av Jan Simonsson i ultimat form, Claes Ljungmark som VenomMyostismon och Kim Sulocki som MaloMyostismon i säsong 2.

Diaboromon[redigera | redigera wikitext]

Diaboromon är en virus-Digimon som första gången visade sig i del två av Digimon: The Movie. Han äter data och förstör Internet. Diaboromon programmerades av misstag av den amerikanske pojken Willis, och han letar efter sin programmerare. Hans digiutvecklingskedja ser ut som följande:

 • Kuramon (Baby)
 • Tsumemon (I-Träning)
 • Keramon (Nybörjare)
 • Infermon (Ultimat)
 • Diaboromon / Armageddomon (Mega)

För att stoppa Diaboromon sände Tai och Izzy ut Agumon och Tentomon på nätet. Oturligt nog hade deras attacker ingen effekt på honom. Han stoppades slutligen när Tai och Matt tog sig in i den digitala världen och hjälpte Agumon och Gabumon att digiutvecklas till WarGreymon och MetalGarurumon. Diaboromon Warp-digiutvecklades till Infermon, så han har ingen Champion-utveckling. Diaboromons svenska röst görs av Claes Ljungmark.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Dubbningshemsidan - Digimon (Besökt 2011-11-16)