Livet, universum och allting

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Livet, universum och allting
Författare Douglas Adams
Originaltitel Life, the Universe and Everything
Originalspråk Engelska
Översättare Thomas Tidholm
Land Storbritannien
Genre Science fiction
Utgivningsår 1982
Del i serie
Ingår i serie Liftarens guide till galaxen
Del 3
Föregås av Restaurangen vid slutet av universum
Efterföljs av Ajöss och tack för fisken

Livet, universum och allting (originaltitel Life, the Universe and Everything) är den tredje delen i Douglas Adams bokserie i sex delar av Liftarens guide till galaxen.

Boken börjar fem år efter att den förra slutade. Arthur Dent bor i en grotta, mitt i det blivande Islington – men för två miljoner år sedan. Ford Prefect har varit ute och rört på sig de sista fyra åren, men återkommer just till Arthurs trakter. Genom en maska i rymdtidväven spolas en blommig chesterfieldsoffa från 1900-talet upp hos våra hjältar, och med hjälp av maskan och soffan kan de rädda sig till bättre tider – de materialiseras på Lords Cricketplan i London mitt under en landskamp mellan England och Australien. Tidsmässigt är det för övrigt dagen innan jorden ska utplånas av vogonerna.

Innan de vet ordet av möter de Slartibartfast, som de tidigare mött på planeten Magrathea. Han vill ha deras hjälp med att rädda galaxens framtida och forntida historia. Kort därefter materialiseras ännu ett rymdskepp och vita robotar som ser precis ut som cricketspelare kommer ut ur skeppet och börjar döda folk. Våra vänner måste nu lära sig historien om planeten Krikkit, och varför jorden alltid har skytts som pesten av den övriga galaxen.

Det är också i denna del av serien vi får lära oss att knepet för att lära sig flyga ligger i att lära sig kasta sig till marken – och missa.

Serien fortsätter med boken Ajöss och tack för fisken.