Liftarens guide till galaxen (radioserie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Liftarens guide till galaxen
(8 mars 1978 – januari 1980)
OriginaltitelThe Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Genrekomisk science-fiction
Skapad avDouglas Adams
Längd30 minuter
Antal avsnitt12
LandStorbritannien
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagBBC
ProducentSimon Brett (pilotavsnitt)
Geoffrey Perkins
Sändning
KanalBBC Radio 4

Liftarens guide till galaxen, var en science fiction-komediserie som sändes i BBC Radio 4 19781980. Manuset skrevs av Douglas Adams.

Serien följer engelsmannen Arthur Dents äventyr tillsammans med vännen Ford Prefect, en utomjording som skriver för Liftarens guide till galaxen, en galaktisk encyklopedi och reseguide. Efter att jorden har förstörts i seriens första avsnitt, befinner sig Arthur och Ford ombord på ett stulet rymdskepp som leds av en egendomlig och brokig besättning, bestående av galaxens president Zaphod Beeblebrox, den deprimerade roboten Marvin och Trillian, den enda mänskliga överlevaren efter jordens undergång (förutom Dent).

Ett pilotprogram beställdes i mars 1977 och spelades in i slutet av juni samma år. En andra serie beställdes 1979 och sändes 1980. Avsnitten från den första serien spelades in på nytt för att kunna ges ut på LP-skivor och ljudkassetter och Adams bearbetade även den första serien till en bästsäljande roman 1979. Efter sändningen av en andra radioserie, publicerades en andra roman och den första serien bearbetades om till en tv-serie som sändes 1981. Detta följdes i sin tur av ytterligare tre romaner, ett datorspel och en rad andra produktioner.

I den brittiska originalserien spelas Arthur Dent och Ford Prefect av Simon Jones och Geoffrey McGivern. Boken, det vill säga berättarrösten, gjordes av Peter Jones och Bill Wallis spelade Mr Prosser samt Vogon Jeltz. I övriga roller medverkade bland annat Mark Wing-Davey som Zaphod Beeblebrox, Richard Vernon som Slartibartfast, Susan Sheridan som Trillian och Stephen Moore som Marvin.

I den svenska inspelningen som sändes i Sveriges Radio P1 1987, medverkade bland annat Sven Wollter som berättaren, Anders Malmberg som Arthur, Peter Hüttner som Ford, Jessica Zandén som Trillian, Helge Skoog som Zaphod och Ulf Johanson som Marvin.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 29 april 2017.