Lord Emsworth

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lord Emsworth, eller Clarence Threepwood, den nionde earlen av Emsworth, är en av författarens P. G. Wodehouses karaktärer [1] Han förekommer ofta i Wodehouses böcker som huvudperson i böckerna om honom själv och hans stora släkt; han har tre barn, ett par barnbarn, en bror, en brorsdotter och massor av systrar, systersöner och systerdöttrar.

Lord Emsworths herresäte heter Blandings Castle och ligger i grevskapet Shropshire. Lord Emsworth är en välvillig, sympatisk och tankspridd herre som trivs bäst bland sina rosor, pumpor och i sällskapet av sin prisbelönta gris. Bäste vännen i livet tycks vara den prisade suggan "Dronningen av Blandings". Han har svårt att stå ut med sina samhällsplikter, härsklystna systrar och andra släktingar. Likaså vill han helst vara ifred och ej bli störd av sin sekreterare som går till historien som "den duglige Baxter". Baxter är alltför nitisk enligt Lord Emsworths tycke. Likafullt är Baxter den despotiska systerns Connies absoluta favorit. Baxters tid på slottet slutade dock med att han kastade blomkrukor, vilket lorden såg som det yttersta uttrycket för att han var helt rubbad.

Lord Emsworth är lång, smal och gänglig, är närsynt och bär pincené som han ofta tappar bort. Han har en utmärkt hälsa, sunda vanor och går gärna informellt klädd i lappade tweedjackor och -byxor. Han ogillar smoking och cylinder och hatar att åka till London utan trivs bäst ute på godset i den lantliga miljön.

Lord Emsworths första framträdande var i romanen "Det våras på Blandings" (1915).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wodehouse Arkiverad 11 augusti 2007 på WebCite.