Louis Wain

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Louis Wain vid sitt teckningsbord omkring 1890.

Louis Wain, född 5 augusti 1860, död 4 juli 1939, var en brittisk konstnär som främst målade allsköns katter. Hans målningar bestod huvudsakligen av antropomorfa storögda katter och kattungar. Under sitt vuxna liv led han av schizofreni vilket enligt många psykologer återspeglas i hans verk.

Liv och verk[redigera | redigera wikitext]

En realistisk katt från tidigt i karriären.

Louis William Wain föddes den 5 augusti 1860 i Clerkenwell i London. Hans far var tygförsäljare och hans mor var sömmerska. Han var det äldsta av sex barn och den ende pojken. När hans yngsta syster var 30 år gammal förklarades hon sinnessjuk och togs in på mentalsjukhus. De återstående systrarna gifte sig aldrig utan levde med sin mor under resten av sina liv liksom även Louis gjorde under större delen av sitt liv.

Louis föddes med gomspalt och därför avrådde läkare föräldrarna från att låta honom gå i skolan innan han hade fyllt 10 år. När han gick i skolan skolkade han ofta och i stället tillbringade han mycket tid med att vandra omkring i London. Efter den perioden studerade han vid West London School of Art och han blev senare lärare vid skolan under en kort tid . När han var 20 år gammal avled hans far och Louis var tvungen att hjälpa sin mor och sina systrar. Det ansvaret fortsatte han med under hela sitt arbetsliv.

Frilansande konstnär[redigera | redigera wikitext]

Wain lämnade snart sitt lärarjobb för att bli frilansande konstnär. Han specialiserade sig på att måla djur och landskap och arbetade för flera tidningar, bland annat Illustrated Sporting and Dramatic News och Illustrated London News. Under 1880-talet bestod Wains arbeten av detaljerade illustrationer av engelska herrgårdar och egendomar vid sidan av kreatur som han hade i uppdrag att måla vid jordbrukarnas sammankomster. Hans arbeten vid den tiden bestod av en bred variation av olika djur och han behöll sin förmåga att måla olika sorters djur under hela sitt liv. Under en period hoppades han att han skulle kunna försörja sig på att måla hundporträtt.

Katten Peter[redigera | redigera wikitext]

När han var 23 år gammal gifte han sig med sin systers guvernant Emily Richardson som var tio år äldre, vilket på den tiden ansågs skandalöst. Han flyttade med henne till Hampstead i norra London, men strax därefter drabbades hon av cancer och avled tre år efter att de hade gift sig. Det var under denna period som Louis Wain upptäckte objektet som skulle förändra hans karriär. Under hennes sjukdom tröstades hon av deras katt, Peter. För att uppmuntra henne lärde Louis katten konster, som till exempel att bära glasögon och att låtsas läsa, och under tiden började han att rita stora detaljrika teckningar av den svart-vita katten. Senare skrev han om Peter: "Honom tillskriver jag grunden till min karriär, utvecklingen av mina första försök och grundläggandet av mitt verk." Peter kan ses i många av Wains tidiga verk.

1886 publicerades Wains första teckning av antropomorfa katter i julnumret av Illustrated London News under titeln A Kittens Christmas Party (Kattungarnas julfest). Illustrationen, som var uppdelad i elva bildrutor, skildrade 150 katter, av vilka många liknade Peter, som skickade inbjudningar, gick på bal och spelade spel. Katterna stod dock alla på fyra ben, var oklädda och utan de mänskliga drag som senare karaktäriserade Wains arbeten.

Katter med mänskliga drag[redigera | redigera wikitext]

Katter med mänskliga drag.

Under de följande åren började Wains katter att gå upprätt, le brett och använda sig av överdrivna ansiktsuttryck och sofistikerade samtida kläder. Hans illustrationer visade katter som spelade olika instrument, serverade te, spelade kort, fiskade, rökte och njöt av en trevlig kväll på operan. Sådana antropomorfistiska porträtt av djur var mycket populära i det viktorianska Storbritannien och kunde ofta hittas i skrifter, på gratulationskort och i satiriska illustrationer av till exempel John Tenniel.

Wain var en framstående konstnär under de kommande trettio åren och under vissa perioder producerade han flera hundra teckningar per år. Han illustrerade omkring ett hundra barnböcker och hans arbete förekom i tidningar, tidskrifter och magasin, däribland Louis Wain Annual som utgavs mellan 1901 och 1915.

Wains illustrationer var ofta parodier på mänskligt beteende som förlöjligade de aktuella modenyckerna och klädmodet. Han skrev: "Jag tar med mig ett ritblock till en restaurang eller någon annan offentlig plats och ritar av människor i deras olika positioner som katter, för att komma så nära deras mänskliga drag som möjligt. Detta ger mig en dubbelnatur och dessa studier tror jag blir mina bästa humoristiska arbeten."

Den här katten, liksom många andra, visas med abstrakta mönster i bakgrunden. Psykologer har beskrivit den ökande abstraktionen som ett symptom på Wains schizofreni medan andra menar att dessa tapetliknande bakgrunder endast återspeglar mönstret i hans mors tyger.

Välgörenhet[redigera | redigera wikitext]

Wain var inblandad i flera djurorganisationers välgörenhetsarbete, däribland Governing Council of Our Dumb Friends League, Society for the Protection of Cats och Anti-Vivisection Society. Han var också aktiv inom National Cat Club där han stundtals även var president och ordförande. Han kände att han hjälpte till att "sudda ut det förakt som finns mot katter" i England.

Ekonomiska bekymmer[redigera | redigera wikitext]

Trots sin popularitet led Wain av ekonomiska bekymmer under hela sitt liv. Han fortsatte att ta ansvar för att hjälpa sin mor och sina systrar men han hade ingen känsla för affärer. Han var anspråkslös, lätt att utnyttja och illa rustad för att tjäna pengar på sina verk. Han sålde ofta sina teckningar utan vidare och utan någon som helst rätt till reproduktioner. Han var lättlurad och blev bland annat duperad av löften om nya uppfinningar eller annat som skulle generera pengar. Efter en resa till New York 1907, där hans arbeten var högt uppskattade, återvände han med mindre pengar än han rest dit med, på grund av en oklok investering.

Sinnessjukdom[redigera | redigera wikitext]

Ett av många verk som Wain tecknade på Bethlem Royal Hospital. Teckningen är inte helt representativ för hans arbeten på sjukhuset.

Efter att Wain kommit hem från sin resa till New York började hans popularitet att minska. Hans psykiska instabilitet började också vid den tiden och ökade gradvis de kommande åren. Han hade alltid setts som charmerande men udda och hade ofta svårt att skilja mellan fantasi och verklighet. Många tyckte att han var obegriplig och att hans sätt att tala var svävande. Gradvis utvecklades dessa egenheter till en allvarlig psykisk sjukdom. Hans beteende och personlighet förändrades och han började lida av inbillningar. Han hade tidigare varit en lugn och pålitlig person men blev nu fientlig och misstänksam, speciellt mot sina systrar. Han hävdade att blinkandet från filmdukar hade tagit elektriciteten från deras hjärnor. Han började att vandra på gatorna om nätterna, möblera om i huset och låste under långa perioder in sig i sitt rum och skrev osammanhängande texter.

När hans systrar inte längre kunde hantera hans oberäkneliga och våldsamma beteende togs han 1924 slutligen in på en avdelning för fattighjon på Springfield Mental Hospital. Ett år senare upptäcktes han där och hans förhållanden på sjukhuset publicerades vilket ledde till vädjanden från bland andra H.G. Wells och en personlig insats av premiärminister Ramsay MacDonald. Wain förflyttades till Bethlem Royal Hospital och 1930 till Napsbury Hospital nära St Albans i Hertfordshire, norr om London. Sjukhuset var relativt trevligt med en trädgård och en kattkoloni och han tillbringade sina nio sista år där i lugn och ro.

Även om hans inbillningssjuka ökade så återvände hans tidigare trevliga personlighet och han fortsatte att teckna för nöjes skull. Hans verk från den perioden utmärker sig med starka färger, blommor och dunkla och abstrakta mönster även om hans motiv fortsatte att vara samma som tidigare. Utställningar av hans verk från sjukhustiden hölls i London 1931 och 1937. Han avled i Napsbury den 4 juli 1939.

En serie med fyra av hans målningar används ofta som exempel i psykologiböcker för att visa förändringen i hans stil, från vanliga teckningar till psykedeliska färgexplosioner, under det att hans psykiska tillstånd försämrades med tiden. Verken skapades dock inte i den ordning som de vanligen presenteras i.

H.G. Wells sade om Wain: "Han gjorde katten till sin egen. Han uppfann kattstilen, kattsamhället, en hel kattvärld. Engelska katter som inte ser ut som och lever som Louis Wains katter skäms."

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Där uppges följande källor:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]