Lur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För en artikel om orten Lur i Tanums kommun, se Lur, Tanum.
Bronslurar funna i Brudevælte Mose, nordöst om Lynge på Nordsjälland, Danmark

Lur eller bronslur är ett blåsinstrument från bronsåldern. Namnet används även som kortform för instrumentet näverlur som dock har annan konstruktion. Luren har ett nordiskt ursprung och består av ett bronsrör som är S-formsvängt i två plan och gjutet i sektioner med cire perdue-teknik. Munstycket, som är fast, liknar trombonens eller ibland valthornets. Luren kan endast återge naturtoner och har en kraftfull klang. Tonen är mjuk men stark. Man kan åstadkomma ca 8-9 toner. En fullständig bronslur väger ca 3 kg. Bronslurar finns avbildade på hällristningar, av vilka de mest kända finns i Bohuslän.

Man har hittills funnit 60 bronslurar, varav 37 i Danmark, 13 i Sverige, fem i Tyskland, fyra i Norge och en i Lettland. De flesta av dessa har hittats som mossfynd. Ofta har lurarna påträffats parvis (21 par), stämda i samma tonart och motsatt krumböjning likt ett par kohorn. De spelades med all sannolikhet parvis. Detta har tolkas som att lurarna har använts i kultutövning. Cirka 15 st går det fortfarande att få ljud ur.

Inspelningar av nutida försök att spela på autentiska bronslurar kan höras på bl.a. Musica sveciae "Fornnordiska klanger", ett projekt från Nationalmuseum m.fl. från 1983 (LP), som också finns på CD (1991).

Se även[redigera | redigera wikitext]