Lyskväll

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lyskväll
TypHögtid
DatumAugusti
Geografi och firareFinland Finland
Sverige Sverige
AnledningSommarens slut
TraditionerEldar tänds på stranden
Andra namnSommarsista, Stugsista
Tidigare namnLysnatta
Villaavslutning

Lyskväll (även sommarsista eller stugsista) är en i Sverige relativt ny tradition för att ta farväl av sommaren. Den firas traditionellt sista helgen i augusti främst i Norrland och Mälardalen.

VK-medarbetaren Bertil Olsson introducerade i slutet av 1960-talet stugsistan i Västerbotten och som sedan dess har fått ett allt fastare grepp om stugägarna i kustområdena, vilka gärna lyser upp höstmörkret och minns den sommar som varit och längtar till den som kommer. Namnet stugsista tillkom efter en namntävling. Stugsista kommer från Finland där det kallas veneziansk afton eller villaavslutning (på finlandssvenska motsvarar ordet "villa" ofta det rikssvenska ordet "sommarstuga"). Där det handlade om att man eldade upp gammalt skräp vid stranden innan man lämnade sommarstället i slutet av sommaren och samtidigt åt man upp all mat man hade kvar.[1] , Det har även börjat firas i Hälsingland där det introducerades av Hjalmar Åker. Han lanserade sedan det finländska namnet Lyskväll i EnångerBorka Brygga i Hälsingland. Det har sedan sommaren 1990 varit ett aktivt sommarevenemang i Hälsingland och dess område.

Lyskväll firas den sista lördagskvällen i augusti och firas genom att man tänder eldar av olika slag vid strandkanten. Vid lyskvällarna är ofta hela strandlinjerna smyckade med ljus kring de större samhällena eller fritidsområdena i Hälsingland.[2][3][4][5]

Lyskväll firas sedan 2016 i Västerås den sista lördagen i augusti på initiativ av Vänliga Västerås.

Ursprunget till seden är ett firande i Venedig av att den förödande pestepidemin som utbröt år 1575 var besegrad. Seden kallas därför även "Veneziansk afton"

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Om stugsista i västerbottens kuriren
  2. ^ Mobygden från A till Ö - 2007, s. 4 Arkiverad 12 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine. (PDF-fil)
  3. ^ Om lyskväll på Borka bryggas webbplats
  4. ^ SR om lyskväll vid Siljan
  5. ^ Om lyskväll i Ånge kommun Arkiverad 18 september 2008 hämtat från the Wayback Machine.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]