Veneziansk afton

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Veneziansk afton, även kallad villaavslutningen, är ett festligt avsked till sommaren som firas i Österbotten i Finland. Den venezianska aftonen firas alltid den sista lördagen i augusti och festligheterna kulminerar i mäktiga brasor, facklor, kulörta lyktor, fyrverkerier, med mera I Det ursprungliga och genuina firandet sker vid villa, sommarstuge-stränderna, men i Karleby har man sedan sjuttiotalet även en stadsfestival som man kallar "veneziad". Den beteckningen kan däremot inte användas i andra sammanhang som synonym till den venezianska aftonen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Som namnet förtäljer har traditionen viss anknytning till Venedig i Italien. Under 1800-talet blev det på modet att hålla så kallade illuminerade aftnar eller Venezianska aftnar bland annat i Sankt Petersburg och i Helsingfors och det kan spåras i spridningen av fyrverkerikonsten. Mycket tidigt, redan på 1800-talet, kom traditionen till Jakobstad i Österbotten, en ort med gamla traditioner med sommarvillor. Särskilt kring ring Jakobstad och vid den nordösterbottniska kusten levde traditionen vidare fast den dog ut på andra håll i landet. Adjektivet för det som har med Venedig att göra stavas egentligen venetiansk, men stavningen veneziansk och Veneziaden har etablerats i Jakobstads- och Karlebytrakten.

Villaavslutningen har också en legend: Det sägs att kvinnorna vars män var fiskare eller kräftfiskare, tände på stora brasor och facklor nära stranden så att deras män kunde hitta hem till julen, detta hände alltså sent på hösten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]