Veneziansk afton

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Veneziansk afton, även kallad villaavslutningen, är ett festligt avsked till sommaren som firas i Österbotten i Finland. Den venezianska aftonen firas alltid den sista lördagen i augusti och festligheterna kulminerar i mäktiga brasor, facklor, kulörta lyktor, fyrverkerier, med mera I Det ursprungliga och genuina firandet sker vid villa, sommarstuge-stränderna, men i Karleby har man sedan sjuttiotalet även en stadsfestival som man kallar "veneziad". Den beteckningen kan däremot inte användas i andra sammanhang som synonym till den venezianska aftonen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Som namnet förtäljer har traditionen viss anknytning till Venedig i Italien. Under 1800-talet blev det på modet att hålla så kallade illuminerade aftnar eller Venezianska aftnar bl.a. i St. Petersburg och i Helsingfors och det kan spåras i spridningen av fyrverkerikonsten. Mycket tidigt, redan på 1800-talet, kom traditionen till Jakobstad i Österbotten, en ort med gamla traditioner med sommarvillor. Särskilt kring ring Jakobsstad och vid den nordösterbottniska kusten levde traditionen vidare fast den dog ut på andra håll i landet. Adjektivet för det som har med Venedig att göra stavas egentligen venetiansk, men stavningen veneziansk och Veneziaden har etablerats i Jakobstads- och Karlebytrakten.

Villaavslutningen har också en legend: Det sägs att kvinnorna vars män var fiskare/kräft fiskare, tände på stora brasor och facklor nära stranden så att deras män kunde hitta hem till julen, detta hände alltså sent på hösten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]