Sommar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Sommar (olika betydelser).
Ett fält i Belgien på sommaren.
"Nordisk sommarkväll" (1889-1900), målning av Richard Bergh, utförd på Ekholmsnäs gård, Lidingö.

Sommar är den varmaste av de fyra årstiderna och infaller mellan våren och hösten. Under sommaren är dagarna längre än nätterna, men dagarna blir allt kortare efter sommarsolståndet. När det är sommar på norra halvklotet, är det vintersödra halvklotet och tvärtom. När det är sommar definieras enligt ett antal olika perspektiv, bland annat kalendariskt, astronomiskt och meteorologiskt.

Olika definitioner[redigera | redigera wikitext]

Sommaren definieras utifrån ett antal olika synsätt:

Kalendarisk sommar[redigera | redigera wikitext]

Enligt det kalendariska perspektivet är sommar inom tempererat klimat en årstid som definieras som månaderna juni, juli och augustinorra halvklotet och december, januari och februarisödra halvklotet, motsvarande de tre varmaste månaderna under året.

Astronomisk sommar[redigera | redigera wikitext]

Ur ett astronomiskt perspektiv inleds sommaren med sommarsolståndet omkring den 21 juni på norra halvklotet och omkring 21 december på södra halvklotet för att sedan avslutas då dag och natt är lika långa, på höstdagjämningen. Norra halvklotets sommar infaller samtidigt med det södra halvklotets vinter, och vice versa.

Meteorologisk sommar[redigera | redigera wikitext]

Ur ett meteorologiskt perspektiv definieras sommaren utifrån förändring i temperatur samt bestämd uppmätt temperatur under viss tid. I Sverige definierar SMHI sommaren som den tid när dygnsmedeltemperaturen har varit över 10 °C i minst fem dygn i sträck. Om det därefter förekommer en kallare period räknas det fortfarande som sommar, dock med bakslag.[1] I genomsnitt efter 15 maj så brukar temperaturen per dag överskrida 10 grader i snitt och det börjar grönska då också i naturen. Enligt SMHI kan sommaren efter 1 augusti officiellt tacka för sig och hösten börjar aldrig före 1 augusti enligt SMHI.[2] Sommaren brukar delas in i fyra perioder: försommar i maj, sommar i juni, högsommar i juli och sensommar i augusti.

Då alla månader vid Medelhavet har en medeltemperatur över +10 °C är synen på vad som är sommar något annorlunda där än i Sverige, nedom högfjällen. I högsta Lappland når medeltemperaturen inte över +10 °C i juli, men man talar ändå om sommar där. Före midsommar ligger snölegorna ofta meterdjupa och tätt inte bara i det svenska högfjället utan även något lägre. Att kalla detta för sommar kan leda fel.

Övergång mellan årstider[redigera | redigera wikitext]

Övergången mellan vår och sommar kallas försommar och inträffar på norra halvklotet i maj-juni. Sensommar inträffar på norra halvklotet i augusti-september, och på södra i februari-mars, och är övergången mellan sommar och höst. Begreppet högsommar (alternativt "högsommarvärme") definieras att högsta temperaturen på dygnet i fråga når +25 °C eller högre, och gällande värmebölja skall detta upprepas minst fem dagar i sträck.

För många förknippas sommar med ledighet från jobb och skola i form av semester respektive sommarlov. Inom musiken exempelvis Gyllene Tider, Tomas Ledin och The Beach Boys då de ofta turnerat och sjungit sånger om sommaren.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sommar”. SMHI. 28 oktober 2011. http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/sommar-1.1084. Läst 28 augusti 2012. 
  2. ^ https://www.smhi.se/kunskapsbanken/host-1.1257

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]