Métal Hurlant

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Métal Hurlant var en fransk serietidning som startades 1975 av förlaget Les Humanoïdes Associés. Första numret utkom 1975 och var på 68 sidor, varav 16 i färg. Utgivningstakten i början var ett nummer i kvartalet. Vid nummer 7 gick man över till utgivning varannan månad och efter nummer 9 till månadsutgivning.

logo Métal hurlant.

Innehållet var främst science fiction, fantasy eller av skräckkaraktär. Serieskapare som man kunde finna i tidningen var till exempel Mœbius, Philippe Druillet, Richard Corben, Enki Bilal och Yves Chaland. Métal Hurlants första decennium sammanföll med en "guldålder" i utvecklingen av SF-serier, och tidningens oroande eller poetiska serier i genren var då i nivå med den tiden mer experimentella SF-litteratur. Det inflytelserika bildspråket i serierna spreds via tidningen långt utanför Frankrikes gränser,[1] och de kommande åren startades en mängd snarlika vuxenserietidningar i både Europa, Syd- och Nordamerika.

Första versionen av Métal Hurlant lades ned 1987. En ny version som startades 1998 gavs ut på flera olika språk – engelska, franska, spanska och portugisiska. Sista numret av denna utkom 2004.

Andra versioner[redigera | redigera wikitext]

1977 startade en amerikansk version av tidningen, Heavy Metal. Den var till en början knuten till Métal Hurlant men började snart leva ett eget liv. I Sverige kom tidningarna Pulserande Metal (1984) och Tung Metall (1986-90).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Speech balloon.svg Artikeln var, i den version den hade den 14 juli 2006, helt eller delvis hämtad från Seriewikin (hos Seriefrämjandet): Métal Hurlant

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Science fiction". NE.se. Läst 16 november 2013.