M90

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om kamouflagemönstret M90. För motorvägen, se M90 (motorväg).
M90 kamouflagemönster
Uniform i kamouflagemönstret M90.

M90 är ett kamouflagemönster som Sveriges försvarsmakt använder. Ett tidigt svenskt försök till kamouflage beskrivs från stormningen av Köpenhamn i februari 1659. Svenskarna använde då vita tygstycken för att inte synas mot snön. Under andra halvan av 1700-talet organiserades särskilda jägarförband efter utländsk förebild; de bar mörkgröna uniformer för att bättre smälta in i skogsmiljö.

En grå uniform infördes 1910, men den ljusa gråa färgen innebar paradoxalt nog att uniformen syntes tydligare än de äldre mörkblå uniformerna. År 1923 infördes en modernare gråbrungrön uniform, som följdes av fältuniform m/39 med en något gråare nyans. Från 1940-talet användes ofta en färgad tältdel som kamouflageförstärkning. År 1958 infördes en ny grå uniform, avsedd för vinterbruk. Året därpå kom den olivgröna m/59, tänkt som sommaruniform. Efter flera år av försök kom så den kamouflagemönstrade m/90, kallad "lövhögen" (inte bara på grund av mönstret, då de tidiga utgåvorna var kända för att prassla).

Flygets utveckling gjorde det nödvändigt att maskera såväl bilar och tält som fartyg och flygplan. Från 1930-talets början infördes instruktioner för maskering. Man försökte att "sudda ut" konturer på föremål, att använda lämpliga färger och att undvika spårbildningar som kunde synas tydligt från luften. I armén bildades särskilda förband med uppgift att bygga "falska" anläggningar, så kallade skenmål, för att förvilla fienden. De senaste decenniernas utveckling av spionsatelliter och annan teknisk utrustning har ställt höga krav på maskeringskonsten.

Övrig användning av M90-mönstret inom Försvarsmakten[redigera | redigera wikitext]

Många av försvarsmaktens fordon är målade med M90 med undantag för vissa flygplan (AJ 37 Viggen var målade i splinterkamouflage innan de utrangerades. Deras kamouflagemönster liknar M90 men är av äldre ursprung.) som numer oftast är målade i olika ljusgråa nyanser efter NATO-förebild[källa behövs] samt marinens fartyg som är grå eller har ett grå/svart kamouflagemönster liknande M90.

Även containrar, stridsvagnar och stridsfordon målas i vissa fall i M90-kamouflage.

Ökendräkt M90k[redigera | redigera wikitext]

Man skapade även en ny uniformstyp med nya färger på M90-mönstret; detta för att mer passa in i de ökenliknande klimaten som präglar till exempel Afghanistan.

Se även[redigera | redigera wikitext]