MUD

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmen från 2012, se Mud.

MUD står för Multi User Dungeons eller Multi User Dimension och är ett typ av textbaserat rollspel i realtidInternet.

Deltagarna spelar sin roll i en definierad värld. Upplägget kan handla om att rollpersonen utför stordåd i den fiktiva värld som MUD:en utgör, samlar saker och besegrar motståndare.

Det finns också MUD som efterliknar verkliga världar där personer möts och diskuterar under digitala förklädnader som inte nödvändigtvis överensstämmer med personernas verkliga identiteter.

Mudconnect och TopMud Sites är databaser för olika MUD där administratörer kan lägga till information om sitt MUD och spelare kan diskutera.

Exempel på olika MUD är Cantr II, Discworld MUD och SvenskMud.

MOO[redigera | redigera wikitext]

MOO (MUD object oriented) är en variant av MUD. Termen används i två distinkta men relaterade sammanhang. I det första avses de program som har sitt ursprung i den första MOO-servern och det andra till alla de MUD som använder sig av objektorienterad programmeringsteknik för att organisera sin objektdatabas.

Den ursprungliga MOO-servern skrevs av Stephen White och senare av administratörer från LambdaMOO och Pavel Curtis, en före detta anställd på Xerox Palo Alto Research Center (PARC).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]