Malagassiska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Malagassiska är det största språketMadagaskar och enligt konstitutionen landets officiella språk, även om franska i praktiken används parallellt. Språket är inte alls släkt med de språk som talas på det afrikanska fastlandet, utan är ett austronesiskt språk. Dess närmaste släktingar finns inom de Borneo-filippinska språken, och talas på södra Borneo i Indonesien. En rimlig slutsats är att Madagaskar inte befolkades från Afrika, utan från Sydostasien. Omkring 20 miljoner människor talar malagassiska som modersmål.

Det första madagaskiska skriftspråket använde arabiska tecken. Det nuvarande utarbetades av missionärer på uppdrag av kung Radama I. Det använder 21 latinska bokstäver: a, b, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, r, s, t, v, y, z. Ibland används ô (o med cirkumflex) och n̈ (n med trema). I övrigt används diakritiska tecken bara i speciella sammanhang som ordböcker och för att ange korrekt uttal när madagaskiska ord används i texter på andra språk.

Någon regelrätt svensk-malagassisk ordbok finns inte utgiven.

Det finns stora skillnader mellan "riksspråket", som talas i huvudstadsregionen, och regionala språk eller dialekter, så personer från olika delar av landet kan ha svårt att förstå varandra. Det finns t.o.m i vissa fall ordböcker utgivna, till exempel för Bara-språket.

Malagassiska är ett av de få språk i världen där objektet som regel kommer före subjektet i en sats.


Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på Malagassiska.