Mall:Bildfråga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

Bildlicens och källa?[redigera wikitext]

Hej! Någon eller några bilder som du har laddat upp har ofullständig information vad gäller tillstånd för Wikipedia att använda dem. Två saker behöver anges för varje bild: licens för upphovsrätt (under vilka regler Wikipedia får använda bilden) och källa. Bilder med oklar upphovsrätt kommer småningom att raderas.

Är det du själv som tagit fotot eller ritat bilden kan du skriva "Foto: [[Användare:Ditt användarnamn|Ditt namn]]", så skapas en länk till din användarsida från bilden. Om bilden kommer från en webbplats är enklaste sättet att ange källan att länka dit. Om den kommer ur en bok, kan du skriva in titel och författare. Om du inte själv äger rättigheterna till bilden bör du kontakta upphovsrättsinnehavaren och, om du får tillåtelse att använda bilden under någon viss licens, lägga in en länk till godkännandet. Notera att man inte bara bör fråga "får jag använda din bild på Wikipedia", för bilderna på Wikipedia skall även kunna spridas vidare, både på nätet och i andra medier.

De vanligaste licenserna för upphovsrätt är {{PD}}, {{cc-by-sa-3.0}} och {{GFDL}}. Flera varianter på bildlicenser finns på Meddelanden för upphovsrätt. Kort och förenklat innebär PD (från engelskans public domain) att bilden inte ligger under någon upphovsrätt, medan material under cc-by-sa och GFDL får användas fritt så länge man inte hindrar andra från att fritt använda allt man skapar med hjälp av materialet. Det här med upphovsrätt är inte helt enkelt – om du undrar något, kan du fråga på Wikipedia:Bildfrågor eller kontakta mig på min diskussionssida.