Mall:SSBR-info/Nytt förslag

Från Wikipedia


Det här är en administrationssida på Wikipedia. Här kan alla användare anmäla sidor som nu ingår i encyklopedin om det är tveksamt huruvida uppslagsordet borde raderas eller ej.

Info om den här sidan[redigera wikitext]

Sidor som bör raderas är till för tveksamma och kontroversiella fall som förmodligen kräver omröstning. I de flesta fall kan och bör saken avgöras på annat sätt.

Anmäl inte artiklar som

  • är bristfälliga
  • är för korta
  • behöver korrektur och/eller formatering
  • behöver språkvård
  • innehåller sakfel
  • har felaktig rubrik

Sådana artiklar kan förbättras och deras existens utgör en viktig grund för Wikipedias snabba och kontinuerliga tillväxt. I stället bör du märka dessa som i behov av kvalitetskontroll eller utökning.

Anmäl inte heller artiklar som helt uppenbart inte hör hemma på Wikipedia.
Det kan vara klotter, reklam, åsiktspropaganda, brott mot PUL eller upphovsrätten.

  • Om själva uppslagsordet uppenbart inte hör hemma i en encyklopedi - anmäl artikeln till Wikipedia:Snabba raderingar i stället genom att märka den med {{radera}}.
  • Om uppslagsordet är bra men texten inte bör ligga på Wikipedia, ersätt om möjligt materialet med lämpligare text. En minimal s.k. stubbe duger bra. Om du tycker att artikeln borde göras om till en stubbe men inte kan eller vill göra den själv: märk artikeln {{KK-stub}} så tar någon annan hand om den.

Om du tror att uppslagsordet kanske är påhittat

  • Kolla "Vilka sidor länkar hit", och se efter hur de sidorna ser ut. Detta löser relativt ofta gåtan. I andra fall ger detta underlag till en mer effektiv googling.
  • Se efter vilka som bidragit till artikeln. Om dessa är registrerade användare som fortfarande är aktiva på wikipedia, överväg att rådgöra med någon av dem.
  • Sök på internet. Tänk dock på att det inte alltid räcker att göra en Google-sökning för att få ett definitivt svar.
  • Om du tror att någon annan på Wikipedia vet mera om området än du, fråga denne om råd. Du måste inte lyda de råd du får, men det är bra att fråga.

Om du ifrågasätter artikelns innehåll snarare än huruvida uppslagsordet bör finnas på Wikipedia men inte känner dig ha kompetens att avgöra saken själv, är detta inte ett raderingsärende. Be om hjälp på sidan Wikipedia:Sidor som behöver verifieras.

Ibland kan en artikel passa bättre i något av Wikipedias systerprojekt. Till exempel är Wikipedia ingen ordlista, men för ordlisteartiklar finns projektet Wiktionary. Sidor som passar bättre på Wiktionary än på Wikipedia anmäls på Sidor som bör flyttas till Wiktionary. På samma sätt bör källtexter anmälas på Sidor som bör flyttas till Wikisource.

Om du inte kan avgöra huruvida en artikel är ett brott mot Wikipedias regler eller ej, fråga om råd. Om frågan fortfarande är oklar: Ta då upp den på den här sidan.

En utförd radering kan återställas. Känner du dig övertygad om att en artikel felaktigt raderats, lägg in en begäran om återställning enligt samma mall som raderingar, men ange "Återställning av..." före artikelns titel i rubriken.

Se vidare

Raderingsregler[redigera wikitext]

  1. Inom ett dygn från anmälningstidpunkten förekommer ingen röstning. Under denna tid kan andra åtgärder (redirect, radering, omformulering etc.) med ifrågavarande artikel vidtas, som skulle kunna ha gjorts även om inte artikeln hade uppmärksammats här.
  2. Efter ett dygn (tidigast) läggs röstningsalternativen till, och röstningen påbörjas. (För tidigt avgivna röster är ogiltiga.)
  3. När röstningen påbörjats accepteras inga ändringar av artikeln (den skyddas för ändring).
  4. Radering av artikeln som står under omröstning får ske tidigast 3 dygn efter röstningens start om minst 75% av rösterna är för radering.
  5. Förslaget får raderas från denna sida tidigast 4 dygn efter röstningens start eller 5 dygn efter anmälan.
  6. Artiklar där nödvändig majoritet för radering ej uppnåtts flyttas vid behov över till Kvalitetskontroll; diskussionen flyttas till artikelns diskussionssida.
  7. Anmälda sidor tas bort från den här sidan vid midnatt mellan söndag och måndag när frågan varit inaktiv under en hel kalendervecka oavsett om den aktuella sidan raderas eller inte. Alla raderade sidor finns uppräknade i borttagningloggen.

Röstningsregler[redigera wikitext]

När artikeln varit anmäld i ett dygn och ingen annan åtgärd vidtagits påbörjas omröstningen. Anmälaren får inte avge någon röst på anmäld sida, ej heller anonyma användare. Övriga användare är välkomna att lägga en röst om den anmälda artikeln.

Att göra en anmälan[redigera wikitext]

Innan du anmäler[redigera wikitext]

Innan du anmäler, fråga någon annan om råd. Mer bråttom än så är det inte. Detta är klokt särskilt om du inte är väl invand med hur den här sidan fungerar, men även en van användare kan på det sättet få råd som gör att sidan aldrig behöver tas upp här.

Gör så här[redigera wikitext]

För ändamålet finns en mall. Avsikten med den är att göra anmälan enklare och formen för den mera enhetlig. Enklast gör du så här:

  1. Kopiera mallen nedan (i läsläge till ditt klippbord)
  2. Klicka på Redigera denna sida
  3. Lägg till ditt raderingsförslag överst i listan så att äldre ärenden hamnar i botten av listan. Det gör du genom att klistra in mallen direkt efter rubriken Sidor som bör raderas
  4. Fyll i artikelnamn etc. och ta bort de anmälningsorsaker som inte är tillämpliga. Specificera gärna din anmälan ytterligare.
  5. Genom att lämna kvar "~~~~ " signerar du automatiskt din anmälan.
  6. Skriv också till {{raderas}} högst upp i artikeln ifråga; det effektiviserar granskningsprocessen. Mallen ser dessutom till att artikeln listas automatiskt på Kategori:Sidor föreslagna för radering.

Mall för anmälan. Kopiera från läsläge.


=== [[Skriv artikelns namn här]] ===
**Anmälare: ~~~~
**Motivering: Integritetskränkande / Saknar allmänintresse / Reklam / Propaganda / "Vanity" det vill säga fåfängeartikel / Hoax / Annat + KOMMENTAR
'''Diskussion'''<p>

----

Mall för omröstning. Läggs in tidigast ett dygn efter anmälan.


'''Diskussionen avslutad'''
'''Omröstning'''<p>

'''Radera'''

'''Blankröst'''

'''Emot'''

----