Marats död

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Marats död
Death of Marat by David.jpg
KonstnärJacques-Louis David
Basfakta
Tillkomstår1793
TypOlja på duk
Mått (h×b)162 × 128 cm
PlatsMusées Royaux des Beaux-Arts de Belgique, Bryssel

Marats död (franska: La Mort de Marat) är en målning av Jacques-Louis David från 1793, som föreställer den franske tidningsmannen och revolutionspolitikern Jean Paul Marat liggande död i sitt badkar den 13 juli 1793, efter att ha blivit knivhuggen av girondisten Charlotte Corday.

Konstverket kan beskådas på Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique i Bryssel, Belgien.

Det är inte mycket i målningen som påminner om dådet. Genom den stränga kompositionen och likets hållning påminner skildringen om en korsnedtagning. Den privata scenen verkar snarast som en minnesvård över en revolutionshjälte som lider martyrdöden.

På det blodbestänkta pappersblad som den döde Marat håller i sin vänstra hand står det ordagrant: du 13 Juillet, 1793. Marie anne Charlotte Corday au citoyen Marat. Il suffit que je sois bien Malheureuse pour avoir Droit à votre bienveillance. Det handlar alltså om Charlotte Cordays petitionsbrev för att få besöka Marat. En översättning skulle kunna lyda så här: Den 13 juli 1793. Marie anne Charlotte Corday till medborgaren Marat. Det skulle kunna räcka för mig att i sanning vara olycklig [misslyckad i samhällets ögon min anm.] för att ha rätt till er välvilja. Uppenbarligen kunde inte Marat motstå en sådan vädjan.