Marbehan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Marbehan
Ort
Land Belgien Belgien
Region Vallonien
Provins Luxemburg
Höjdläge 354 m ö.h.
Koordinater 49°43′30″N 5°32′10″Ö / 49.72500°N 5.53611°Ö / 49.72500; 5.53611
Högsta punkt 397
Lägsta punkt 345Mellier (bäck)
Folkmängd 1 061från frwiki
 - tätort 1 061
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postnummer B-6724
Riktnummer 063
Geonames 2791753

Marbehan är en ort i Belgien.[1] Den ligger i provinsen Luxemburg och regionen Vallonien, i den sydöstra delen av landet, 150 km sydost om huvudstaden Bryssel. Marbehan ligger 354 meter över havet[a] Antalet invånare är 1 061.[3]

Terrängen runt Marbehan är platt, och karakteriseras av tätt ardenska skogar av främst gran, ek och bok i norr och betesmark i söder.[b] Den högsta punkten i närheten är 397 meter över havet, 1,0 km nordväst om Marbehan.[c] Närmaste större samhälle är Virton, 17,1 km söder om Marbehan och Arlon 20km öst om orten. Tätorten tillhör Habays kommun.

I omgivningarna runt Marbehan växer i huvudsak blandskog.[4] Runt Marbehan är det ganska tätbefolkat, med 72 invånare per kvadratkilometer.[5] Inlandsklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 7 °C. Den varmaste månaden är augusti, då medeltemperaturen är 18 °C, och den kallaste är januari, med −4 °C.[6] Genomsnittlig årsnederbörd är 1 218 millimeter. Den regnigaste månaden är december, med i genomsnitt 158 mm nederbörd, och den torraste är mars, med 36 mm nederbörd.[7]

Samhälle[redigera | redigera wikitext]

Samhället har vuxit kring en station och järnvägsknutpunkt på linjen mellan Bryssel och Luxembourg samt linjen Marbehan-Virton (nedlagd). Den tidigare småjordbruksort utvecklades då till en fabrik- och logistik hub under andra halvan 1800-talet. Upp till 500 arbetare pendlade då från närliggande orter för att arbeta med järnvägen eller den träkol- och kreosotfabrik som anlades för att tillverka slipers och bränsle till järnvägsexpansionen.

Namnet Marbehan har anor från det keltiska språket och har betydelsen "våtmarken i bäckens meandern".

Nuförtiden är orten en mindre serviceort med många pendlaren till Luxembourg. Det finns två skolor (F-6), två livsmedelsaffär, en familjdoktor, och några frisör och friteries i byn samt en camping.

Den lokala fotboll förening RUSM ligger i den lägsta division för lokal fotboll (P3) medan Judo, Tennis och fiske är andra möjliga aktiviteter i byn.

Transport[redigera | redigera wikitext]

Byn har direkt IC-tåg koppling med både Bryssel och Luxembourg samt mellanliggande stationer. Normalt går ett tag i timme mot varje stad med extra lokala serviser i tillägg. Marbehans station (nämnd efter den lokala grammatiker Maurice Grévisse) är en mindre hub för det lokala kollektivtrafikföretag TEC med bussförbindningar till Habay och Arlon, Neufchateau och Virton. Den är obemannad sedan 2022, biljettförsäljningar är möjlig via SNCBs biljetautomat.

Motorvägen E411 ligger 2 km öst om orten och nås via Rulles och skogsvägen. Rullesmotet kallades under 80-tal en av de stora onödvändiga anläggningsarbete (Grands Travaux Inutiles) på grund av sitt läge mitt i Belgiens största skog samt den låga trafiken.

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Framräknat ur höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas.[2] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.
  2. ^ Framräknat ur variansen i alla höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas, inom 10 km radie.[2] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.
  3. ^ Framräknat ur höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas.[2] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]