Marcello Mastroianni

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Marcello Mastroianni 1990.

Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni, född 28 september 1924 i Fontana Liri, Lazio, död 19 december 1996 i Paris, Frankrike (cancer i bukspottskörteln), var en italiensk skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Marcello Mastroiannis föräldrar var fattiga lantbrukare. Under andra världskriget arbetade han en kort period som tecknare, innan han sändes till ett arbetsläger av tyskarna. Han lyckades rymma och tillbringade återstoden av kriget i ett vindsrum i Venedig.

Efter kriget begav han sig till Rom, där han på dagarna arbetade som kontorist och på kvällarna började spela teater med några universitetsstuderande. Han var som medlem av Luchino Viscontis scenensemble[1] en del av förnyelsen av italiensk teater åren efter kriget.

Marcello Mastroianni gjorde sin filmdebut 1948 i Samhällets olycksbarn, en italiensk version av romanen med samma titel. Från mitten av 1950-talet etablerade han sig som internationell stjärna.

Marcello Mastroianni var gift med en och samma kvinna från 1948 fram till sin död. Likväl hade han flera omtalade kärleksaffärer. I slutet av 1960-talet med Faye Dunaway, som han träffade under inspelningen av Amanti. Åren 1971-1975 hade han ett kärleksförhållande med den franska skådespelerskan Catherine Deneuve med vilken han fick dottern Chiara.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Marcello Mastroianni 1993.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Aghed, Jan: Marcello Mastroianni i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 8 maj 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]