Margaretha Nylander

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Margareta Nylander)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Första uppslaget i hennes bok

Margaretha Emerentia (Mensa) Nordström, född Zethelius 1783 i Stockholm, död 1876, var en svensk kokboksförfattare som under pseudonymen Margaretha Nylander skrev Handbok wid den nu brukliga Finare Matlagningen. Boken utkom i 16 upplagor, varav den första utgavs 1822 och den sista 1902. Enligt förordet gör boken inte anspråk på att vara revolutionerande utan mer en aktualisering och komplettering av tidigare utgivna kokböcker av Cajsa Warg och Carolina Weltzin. Boken fick stor genomslagskraft bland borgerliga hushåll.

Inte mycket är känt om Nordström eller Nylander. Man har aldrig hittat någon Nylander som kan tänkas vara författaren ifråga. Det finns information, om än inte mycket, om Nordström. Hon var dotter till en välkänd guldsmed, direktör Pehr Zethelius. 1799 gifte hon sig med Henrik Anders Nordström, som även var den som tryckte hennes kokbok. Det är okänt varför hon använde sig av en pseudonym och inte sitt riktiga namn.

Kokbokens framgång ledde för övrigt till att en annan förläggare 1843 gav ut en snarlik kokbok under det påhittade författarnamnet Margrete Nilander. [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ se Linnström, ”Svenskt boklexikon”. http://runeberg.org/linnstrom/2/0121.html. 

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]