Marionett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För marionetter på Wikipedia, se Wikipedia:Marionetter.
Marionett
En man som håller på med marionetteater

En marionett är en ledad docka som med hjälp av trådar styrs av en människa så att den ser ut att röra sig av egen vilja. Marionetter är ofta tillverkade av lindträ som är tillräckligt mjukt för att enkelt kunna bearbetas och tillräckligt hårt och hållbart. Trådarna är fästa i marionettens ledade delar och så fina att de på avstånd förefaller osynliga. I motsats till vad som gäller för handdockor kan hela figuren framställas och röras, alltså även benen. Därigenom verkar figurerna och deras rörelser mycket naturtrogna. Marionettspelets konst är dock mycket svårare än handdockspelet, eftersom flera kroppsdelar måste sättas i rörelse samtidigt med flera trådar. Marionetter kan efterlikna djur eller människor och används i marionetteater, en form av dockteater.

En berömd marionett är barnboksfiguren Pinocchio. I Sound of Music förekommer en scen med en marionetteater och i I huvudet på John Malkovich är marionettspel en betydande del av handlingen. Filmen Team America inleds med en scen där en marionettdocka håller i en ännu mindre marionettdocka.

En person kan kallas för en marionett om den personer låter sig styras av andra, som om andra drog i trådarna. Även en hel regering kan kallas en marionettregering om den i själva verket styrs av en annan stat och bara existerar för syns skull.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]