Tråd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Tråd (olika betydelser).

Enkeltrådig grön ull, tvåtrådig mörkröd ull, sextrådig bomull och entrådigt lingarn.

Tråd omfattar allt ifrån sytråd och tunnaste silke, ull, lin, bomull, syntet och så vidare i textila sammanhang till tråd av metalliska material, till exempel silver och koppartråd.

De förhistoriska människorna kände inte till trådar i vår bemärkelse. När det skulle sy ihop djurhudar till kläder använde de djursenor, som är utomordentligt starka.

Tråden utgörs som regel av en ensam tråd men kan också vara sammantvinnad. Av de textila trådarna av naturmaterial är det endast silket som är en fiber som ensam bildar en tråd utan att nödvändigtvis ha blivit spunnen. Alla andra trådar av naturmaterial måste spinnas, eftersom fibrerna är för korta för att bli tråd i sig själva. Silket kan dock sammantvinnas till grövre trådar. En del tråd av konstfiber kan göras som enkelfiber utan spinning.

Garn utgörs också av en eller flera trådar sammantvinnade till olika grovlekar. Tvinningen kan ha olika karaktär beroende på tillverkningssättet, och ger garnet olika egenskaper. Tvinningen kan ske antingen åt samma håll, som garnet är spunnet, eller åt motsatt håll. Tvinningsriktningarna anges med beteckningen S-tvinn (vänstersnodd; jämför vänstergängad skruv) eller Z-tvinn (högersnodd, jämför högergängad skruv) (Jämför tågvirke, som kan vara linslaget eller trosslaget.)

Till exempel kan det vara väsensskilt att väva med mattlingarn från olika leverantörer om tvinningen i ena fallet givit ett stumt och hårt garn, och ett annat mattlin tvinnats så att garnet är mer poröst och fyllande. Resultatet blir att inslagen fyller väven helt olika.

Tråd kan klippas med handsax, men grov metalltråd av järn och stål kan skada saxen. För kapning av metalltråd i klenare dimensioner används avbitare, för grova dimensioner bultsax eller bågfil.

Systemtal och garnnummer[redigera | redigera wikitext]

Lingarn 16/1 och bomullsgarn med tre tretaliga trådar snodda om varandra.

Grovlek på tråd och garn som används vid vävning anges i en äldre internationell standard genom dess systemtal och garnnummer.

Systemtalet, som har olika värde allt efter trådens material, är ett mått som anger den längd i meter av garn som behövs för att ge 1 kg. Till exempel, bomullsgarn nr 1 ger 1 600 m/kg.

Garnets nummer anger hur många gånger finare än garnnummer 1 som tråden är spunnen. Ju högre nummer, desto tunnare tråd. Om garnnumret följes av ett bråkstreck och ett nytt tal, så anger det sista talet antalet trådar som tvinnats samman till garnet.

Exempel
  • Lingarn 16/1 är 1/16 så tjockt som lingarn nr 1, och består av en enskild tråd.
    Lingarn 16/2 består av två hoptvinnade trådar av grovlek 16/1. Det har alltså samma grovlek som 8/1.
  • 1 kg av bomullsgarn nr 1 innehåller 1 × 1 600 meter tråd.
    Bomullsgarn nr 2 har fortfarande systemtal 1 600, men 1 kg av detta garn innehåller alltså 2 × 1 600 meter tråd.
  • Till trasmattor använder man ofta det som kallas fiskegarn i varpen, vars garnnummer är 12/6, d.v.s. 1/12 så tjockt som bomullsgarn nr 1, och tvinnat med 6 likadana trådar av grovlek 12/1.
  • För ull, nr 1 motsvarar 1 000 m/kg. Om ett ullgarn skrivs 6/2 ska det läsas som 6 000 m 1 trådigt som tvinnats till 2 trådar är 3 000 m/kg. 3/2 är 3 000 m 1 trådigt garn som tvinnats till 2 trådigt garn och 1 500 m/kg. Om ett ullgarn är 1 700 m/kg så blir det ca 3,4/2 om det är 2 trådigt.

Grovlek på tråd som används vid stickning av damstrumpor och strumpbyxor mäts i denier. Denier är det antal gram som 9 000 m garn väger.[1]

I ett gammalt engelskt nummersystem, betecknat Ne, anges för bomull det antal 840 yard långa trådar som behövs för att ge 1 brittiskt pound (lb). För linne däremot är det antalet trådar av 300 yard längd som behövs för 1 lb. Bakgrunden är de olika längder som traditionellt ingår i 1 hank, en benämning som motsvarar en gammal pasma (men inte är lika stor) i svensk textil tradition.

I ett Sverige och övriga världen används numera 2 olika system för att definierar finlek hos garn och fiber.
För Nm avser numret det antal meter som väger 1 gram.
För Tex avser numret det antal gram som 1 000 m väger.

Eftersom olika material har olika densitet innebär metoden att en tråd med ett visst nummer får olika diameter alltefter det material tråden består av.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ J. W. S. Hearle, L Hollick, D K Wilson, 2001, Yarn Texturing Technology, sid. 246. ISBN 0-8493-1310-4.

Se även[redigera | redigera wikitext]