Marja Hallstensson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Marja Hallstensson
Född4 mars 1957
Bosebyn-Gunnarskog, Värmlands län, Sverige
Död27 november 2022 (65 år)
MedborgarskapSverige
SysselsättningMålare
MakeThore Andersson
Redigera Wikidata

Marja Hallstensson, även känd som Marja i Myrom, född 4 mars 1957 i Bosebyn-Gunnarskog, Värmlands län, död 27 november 2022,[1] var en svensk målare och författare.

Hallstensson var i tolvårsåldern när hon bestämde sig för att bli konstnär, och vid ett besök hos Arvid Knöppel fick hon sina första kritor och uppmuntran att teckna som senare övergick i lektioner. Hon fortsatte därefter sina studier för Thore Andersson och Axel Hennix samt en kortare tid vid en konstskola i Göteborg. Hon har genomfört ett flertal studieresor bland annat till Mexiko för att studera Diego Riveras muralkonst.

Hon gifte sig med Thore Andersson och blev hans främsta modell bland annat till boken Marja naken[2]. Som konstnär debuterade hon med en separatutställning på galleri Konsttjällaren[3] i Arvika som följdes av ett flertal separatutställningar. Hon har medverkat i samlingsutställningar på Edsviks konsthall i Sollentuna, Galleri Orfeus i Eskilstuna, Åmåls konsthall, Strandgalleriet i Stockholm och med Wingåker konstförening, Torsby konstförening, Munkfors konstförening, Kils konstförening samt i Sigtuna och Kristinehamn.

"'Sagoväggen"" på Teaterbiografen i Sunne.

Bland hennes offentliga arbeten märks ett trettiotal muralmålningar bland annat den stora muralmålningen Sagoväggen[4]Teaterbiografen i Sunne utförd 2014. David Bowie i Orrholmsgaraget, en muralmålning på Rosenbad i Karlstad 2016 Stjärnhimmelen i Orrholmsgaraget i Karlstad 2017 samt muralmålningen Lekstugan i Grums 2017. För Räddningskåren SBF, Brandförsvarsföreningen, Räddningsverket och SOS alarmering skapade hon 1990 en adventskalender[5] och för Hjärt & lung fonden formgav hon 1999-2000 en serie postmärken. Som illustratör har hon illustrerat Göran Bryntessons Elis i Taserud 101 historier[6] och Betraktelseballader[7], Ulrika Erikssons Sagan om Lill-Nisse[8] och Örjan Henricssons, Min bok om Värmland[9] samt Ingrid Fredrikssons barnböcker Mer om Rosa och korna på Lyckan[10] och Rosa, lyckans ko[11]. På egen hand har hon skrivit ett par sagoböcker om troll. Hallstensson är representerad vid bland annat Värmlands museum, TV-huset i Karlstad, Sveriges Radio Värmland, Nya Wermlands tidningen, Aprinova AB, Sunne kommun, Vingåkers kommun och Arvika kommun.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]