Markunderstödsflyg

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Markunderstödsflygplan)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En målning föreställande två markunderstödsflygplan. En AC-130 (front) och en äldre model Douglas AC-47 Spooky (bakre).

Markunderstödsflyg är en typ av roll given till stridsflygplan (då kallade markunderstödsflygplan) eller stridshelikoptrar (då kallade markunderstödshelikoptrar) som innebär att ge flygunderstöd till närliggande marktrupper. Den engelska termen är Gunship, vilket direktöversatt betyder kanonbåt, men refererar egentligen till en beväpnad flygfarkost för attack- eller flygunderstödsuppdrag.

"Notera att termen markunderstödsflyg är en roll och ska inte förväxlas med termen flygunderstöd (engelska: close air support, CAS) som är själva uppdraget eller uppgiften."

Normalt består markunderstödsflyg av attackflygplan och attackhelikoptrar men rollen eller uppdraget kan även ges till andra typer av stridsflygplan eller stridshelikoptrar som har blivit bestyckade för ändamålet. Vissa farkoster är klassade som markunderstödsflygplan från början som till exempel det ökända amerikanska flygplanet AC-130 vilket är ett modifierat transportflygplan av typ C-130 Hercules som har blivit beväpnat med flera olika typer av automatkanoner som avfyras från sidan av flygplanet och liknar i viss mån ett örlogsfartyg.

Beväpningen av ett markunderstödsflyg kan bestå av lite allt möjligt beroende på situationen eller farkosten i sig.

Kända markunderstödsflygplan[redigera | redigera wikitext]

Kända markunderstödshelikoptrar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Gunship, 16 november 2018.