Skolflygplan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cessna 150 C, ett vanligt skolflygplan.
Saab 105 eller Sk 60, ett svenskt militärt skolflygplan.

Ett skolflygplan är ett flygplan som konstruerats med utgångspunkt för att vara lämpligt, effektivt och billigt att utbilda elever med. Skolflygplan är dock ingen fast kategori av flygplan utan är ofta även lämpliga inom andra områden, till exempel firmaflyg.

Flygplanen är ofta tvåsitsiga, med lärare och elev placerade sida vid sida för att läraren ska kunna ha god uppsikt över elevens agerande. En annan viktig egenskap hos skolflygplan är dess så kallade flygegenskaper. Främst används flygplan där eleven kan begå mindre misstag utan att dessa leder till flygplanet havererar.

Exempel på flygplan som lämpar sig väl för skolflyg är tvåsitsiga Cessna 150 och Cessna 152. Även vanliga allmänflygplan som Cessna 172 och Piper PA-28 Cherokee används på många platser i världen.

Framtiden[redigera | redigera wikitext]

Eftersom kostnaderna för att utveckla nya sorters flygplan har ökat kraftigt, så har utvecklingen stannat av och färre flygplanstyper tas idag fram. Detta leder till att flygplan oftast moderniseras idag, ett exempel på detta är Hawk från 1970-talet.

Många utbildningar utförs nu också på markbaserade simulatorer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Klassiska träningsflygplan i USA var De Havilland Tiger Moth, the North American Texan och De Havilland Chipmunk.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 6 okt 2013.