Mary Read

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mary Read till höger. Träsnitt från 1700-talet.

Mary Read, född 1685 i England, död 28 april 1721 i Port Royal, Jamaica var en av tidernas mest kända kvinnliga pirater.

Barndom[redigera | redigera wikitext]

Hennes mor var fattig och Mary föddes utanför äktenskapet.[1] Modern hade en son, Mac, tillsammans med sin make, men han dog och modern valde att låtsas att Mary var Mac och klädde henne i pojkkläder. Som pojke var det lättare att få arbete och hon arbetade som betjänt hos en rik kvinna, men tröttnade på det i tonåren.

Pirat[redigera | redigera wikitext]

Hon blev del av besättningen på ett handelsfartyg. Fartyget kapades år 1717 av den mytomspunna piraten Calico Jacks piratskepp "The Dragon", och Mary Read blev nu istället pirat på skeppet, fortfarande iklädd manskläder och under namnet Mac. Många påstår ändå att Calico Jack kände till att Mac Read egentligen var kvinna. Mary Read började känna sig hemma på skeppet och var väl medveten om att en annan man på skeppet hade börjat visa tycke för henne. Mary avslöjade då för den lika korte mannen att hon var kvinna, men fick ett minst lika chockerande svar då det visade sig att denne man också var en förklädd kvinna, närmare bestämt Anne Bonny. De två kvinnorna blev snart bästa vänner.[2] Mary Read var en mycket duktig skytt och var nästan lika bra på att fäktas som Anne Bonny. De båda var kända för att vara de blodtörstigaste på hela skeppet.

Slutet[redigera | redigera wikitext]

År 1720 blev "The Dragon" övermannade av piratjägare och piraterna ställdes in för rätta. Calico Jack, eller John Rackham som var kaptenens egentliga namn, blev hängd. Men inne i rättsalen i Spanish Town avslöjade piratkvinnorna att båda var med barn, vilket en läkare bekräftade, och de dömdes till fängelse istället för döden.[3] Mary Read dog av feber i fängelsecellen kort innan hennes förstfödde barn skulle födas men det är okänt vad som hände med Anne Bonny. Vissa menar att hon försvann spårlöst, kanske utsläppt av någon som jobbade på fängelset.

Tiden då Mary Read och Anne Bonny levde kallade man "Piraternas guldålder" som man säger varade 1690–1730.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cordingly, David. Seafaring women : adventures of pirate queens, female stowaways, and sailors' wives (2007). New York: Random House Trade.
  2. ^ O'Driscoll, Sally. The Pirate's Breasts: Criminal Women and the Meanings of the Body. The Eighteenth Century 53, no. 3, 357–379 (2012).
  3. ^ Johnson, Charles. A General History of Pyrates (1724), London: T. Warner.