Masja Bruskina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Masja Bruskina
Född1924
Minsk
Död26 oktober 1941
Minsk
NationalitetRysk
Känd förPartisan, motståndskämpe
Masja Bruskina, Minsk, 26 oktober 1941. Hon flankeras av Kiril Trus och Volodja Sjtjerbatsevitj. Plakatet Masja bär om halsen har text på tyska och ryska, ”Vi är partisaner och har skjutit mot tyska soldater”.

Masja Bruskina, född 1924 i Minsk, död 26 oktober 1941 i Minsk, var en rysk judinna, sjuksköterska och partisan.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Masja Bruskina var en sjuttonårig rysk partisan, som tjänstgjorde som sjuksköterska i Minsk i Ryssland. Hon var en ivrig kommunist och anslöt sig till en partisangrupp efter Nazitysklands angrepp på Sovjetunionen, Operation Barbarossa, den 22 juni 1941. Hon skötte om sårade soldater ur Röda armén och hjälpte dem även att fly genom att förse dem med civila kläder och falska identitetshandlingar. En av hennes patienter angav henne dock, och hon blev arresterad av de tyska myndigheterna. Trots flera dagar av tortyr vägrade hon att avslöja medlemmarna i sin motståndsgrupp.

För att statuera ett exempel och även för att skrämma lokalbefolkningen i Minsk till lydnad beslutade chefen för den stationerade tyska 707:e infanteridivisionen, generalmajor Gustav Freiherr von Bechtolsheim, att anordna en offentlig hängning och en provisorisk galge sattes upp vid en jästfabrik. Tillsammans med två manliga motståndskämpar, den sextonårige Volodja Sjtjerbatsevitj och Kiril Trus, veteran från första världskriget, avrättades Masja Bruskina i centrala Minsk den 26 oktober 1941. Trus hade samarbetat med Volodja Sjtjerbatsevitjs mor Olga, som hängdes på annan plats i Minsk samma dag.

Bruskina var den första ryska civilpersonen att avrättas av den nazityska ockupationsmakten. De två männen kom att betraktas som hjältar och förärades tapperhetsmedaljer postumt. Identifieringen av Masja Bruskina var länge omdiskuterad och sovjetiska myndigheter kallade henne i bildtexter för neizvestnaja, ’okänd kvinna’. Även vitryska myndigheter vidhöll denna åsikt, men 2009 ändrades minnesplaketten som sitter uppsatt på avrättningsplatsen och texten "den okända flickan" byttes ut mot "M.B. Bruskina".

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Tec, Nechama & Weiss, Daniel, ”The Heroine of Minsk: Eight Photographs of an Execution”, History of Photography, no. 4, 1999.
  • Walke, Anika (2015) (på engelska). Pioneers and Partisans: An Oral History of Nazi Genocide in Belorussia. Oxford Oral History Series. Oxford: Oxford University Press. Libris 18269468. ISBN 978-0-19-933553-4 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]