Mastomys

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mastomys
Mastomys coucha.jpg
Mastomys coucha
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Gnagare
Rodentia
Överfamilj Musliknande gnagare
Myomorpha
Familj Råttdjur
Muridae
Underfamilj Möss
Murinae
Släkte Mastomys
Vetenskapligt namn
§ Mastomys
Auktor Thomas, 1915
Hitta fler artiklar om djur med

Mastomys är ett släkte i underfamiljen möss med afrikanska arter som förekommer söder om Sahara. De lever i flera olika habitat på kontinenten och arten Mastomys natalensis ökade som kulturföljare sitt utbredningsområde betydligt.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Vuxna individer når beroende på art en kroppslängd mellan 6 och 17 cm, därtill kommer en 6 till 15 cm lång svans. Vikten varierar mellan 20 och 80 gram. Pälsen har på ovansidan vanligen en grå eller brun färg och undersidan är ljusgrå eller vitaktig. I anatomin liknar de råttor (Rattus), skillnader mellan dessa släkten finns främst i skallens och tändernas konstruktion. Ett utmärkande kännetecken är antalet spenar hos honorna som går upp till 24, mer än hos alla andra gnagare. Vissa arter som M. shortridgei har däremot bara 10 spenar.

Habitatet utgörs för flera arter av savanner, halvöknar och torra skogar. En art är anpassade för regionen Sahel och en annan är endemisk i det våta Okavangodelta. Mastomys natalensis förekommer som kulturföljare i flera olika habitat. Mastomys förökar sig fort, i genomsnitt föds 10 till 12 ungar per kull men ibland ökar antalet till 22. Enligt uppskattningar förekommer allmänt två kullar per år.

Hos M. natalensis varar dräktigheten i cirka 23 dagar. De blinda ungarna väger vid födelsen 1,8 gram. De öppnar ögonen efter ungefär 16 dagar och avvänjas efter cirka tre veckor.

Systematik och status[redigera | redigera wikitext]

I motsats till tidigare antagningar är Mastomys inte närmare släkt med de egentliga råttorna (Rattus). De tillhör däremot tillsammans med fem andra släkten en afrikansk släktgrupp som fick det tillfälliga namnet Stenocephalemys–grupp.[1]

Wilson & Reeder (2005) listar åtta arter i släktet:[1]

IUCN listar M. awash som sårbar (vulnerable) och M. pernanus med kunskapsbrist (data deficient), alla andra betraktas som livskraftiga (least concern).[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 10 februari 2011.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Wilson & Reeder (red.) Mammal Species of the World, 2005, Mastomys
  2. ^ Mastomys på IUCN:s rödlista, läst 19 augusti 2011.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9