Matsvinn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Matsvinn eller livsmedelssvinn är svinn av livsmedel, det vill säga livsmedel som slängs i onödan och som hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Jämför fysiskt svinn. I svinnet ingår endast det som kan undvikas att slängas. Matsvinn definieras olika beroende på vilken del av produktionskedjan det handlar om.

Storleksordningen av matsvinn är lika stort i medelinkomstländer och höginkomstländer.[1]

Definitioner av matsvinn i olika delar av produktionskedjan[redigera | redigera wikitext]

Hushåll[redigera | redigera wikitext]

Livsmedel som slängs men som hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. I detta ledet räknas inte till exempel äggskal eller plommonkärnor in, eftersom det normalt inte konsumeras. Hushållens matsvinn uppgår enligt officiella uppgifter till 28 kilo per person och år[2]. Det inkluderar inte flytande livsmedel som hälls ut i avlopp och vask. Dessa uppgår till 26 kilo per person och år[3]. Det egentliga värdet på svenska hushålls genomsnittliga matsvinn är därmed 54 kilo per person och år.

Restauranger, storkök och catering[redigera | redigera wikitext]

Livsmedel som slängs men som hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. I detta ledet räknas inte till exempel äggskal eller plommonkärnor in, eftersom det normalt inte konsumeras.

Detaljhandel och grossister[redigera | redigera wikitext]

Livsmedel som slängs men som hade kunnat konsumeras eller säljas om de hanterats annorlunda. I detta ledet ingår även delar som inte kan ätas, eftersom hela livsmedlet hade sålts om det hanterats rätt. Exempel på detta är ägg eller plommon, där även äggskalet och plommonkärnan räknas som svinn.

Industri[redigera | redigera wikitext]

Livsmedel eller ingredienser till livsmedel som slängs men som hade kunnat konsumeras av människor om de hanterats annorlunda. I detta ledet ingår även delar som inte kan ätas, till exempel ägg, där även äggskalet räknas som svinn.

Primärproduktion[redigera | redigera wikitext]

Livsmedel som hade kunnat konsumeras av människor i senare led men som inte tas till vara, exempelvis när grödor inte skördas eller säljs av ekonomiska anledningar. I detta ledet ingår även delar som inte kan ätas, till exempel plommon, där även kärnan räknas som svinn.

Effekt[redigera | redigera wikitext]

Mat som slängs har (2021) har en mycket större påverkan på klimatet än flyg och fartygsfrakt tillsammans.[1] Matsvinn beräknas stå för mellan 8% och 10% av de växthusgaser som människor släpper ut.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Rapport kl 18 (vid 7m32s), SVT, den 20 april 2021, med hänvisning till rapport av Tom Quested (UNEP Food Waste Index Report 2021 hämtat från the Wayback Machine (arkiverat 9 april 2021). unep.org, 4 mars 2021.) Tom Quested sade till SVT "It is the first time we were able to compare middle-income countries and high-income countries, and what we found was similar levels of food waste in those two groups." Reporten sade "Maten som slängs står för långt mycket mer av världens koldioxidutsläpp än vad flyg och fraktfartyg gör tillsammans."
  2. ^ ”Naturvårdsverket - Matavfallsmängder i Sverige (2012), sid 6”. http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-8694-7.pdf?pid=11891. Läst 7 juli 2015. 
  3. ^ ”Naturvårdsverket - Mat och dryck i avloppet”. Arkiverad från originalet den 8 juli 2015. https://web.archive.org/web/20150708233056/http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Avfallsforebyggande-program/Matsvinn/Mat-och-dryck-i-avloppet/. Läst 7 juli 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]