Matsvinn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Matsvinn eller livsmedelssvinn är livsmedel som slängs i onödan och som hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Jämför fysiskt svinn. I svinnet ingår endast det som kan undvikas att slängas. Matsvinn definieras olika beroende på vilken del av produktionskedjan det handlar om.

Definitioner av matsvinn i olika delar av produktionskedjan[redigera | redigera wikitext]

Hushåll[redigera | redigera wikitext]

Livsmedel som slängs men som hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. I detta ledet räknas inte till exempel äggskal eller plommonkärnor in, eftersom det normalt inte konsumeras. Hushållens matsvinn uppgår enligt officiella uppgifter till 28 kilo per person och år[1]. Det inkluderar inte flytande livsmedel som hälls ut i avlopp och vask. Dessa uppgår till 26 kilo per person och år[2]. Det egentliga värdet på svenska hushålls genomsnittliga matsvinn är därmed 54 kilo per person och år.

Restauranger, storkök och catering[redigera | redigera wikitext]

Livsmedel som slängs men som hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. I detta ledet räknas inte till exempel äggskal eller plommonkärnor in, eftersom det normalt inte konsumeras.

Detaljhandel och grossister[redigera | redigera wikitext]

Livsmedel som slängs men som hade kunnat konsumeras eller säljas om de hanterats annorlunda. I detta ledet ingår även delar som inte kan ätas, eftersom hela livsmedlet hade sålts om det hanterats rätt. Exempel på detta är ägg eller plommon, där även äggskalet och plommonkärnan räknas som svinn.

Industri[redigera | redigera wikitext]

Livsmedel eller ingredienser till livsmedel som slängs men som hade kunnat konsumeras av människor om de hanterats annorlunda. I detta ledet ingår även delar som inte kan ätas, till exempel ägg, där även äggskalet räknas som svinn.

Primärproduktion[redigera | redigera wikitext]

Livsmedel som hade kunnat konsumeras av människor i senare led men som inte tas till vara, exempelvis när grödor inte skördas eller säljs av ekonomiska anledningar. I detta ledet ingår även delar som inte kan ätas, till exempel plommon, där även kärnan räknas som svinn.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Naturvårdsverket - Matavfallsmängder i Sverige (2012), sid 6”. http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-8694-7.pdf?pid=11891. Läst 7 juli 2015. 
  2. ^ ”Naturvårdsverket - Mat och dryck i avloppet”. Arkiverad från originalet den 8 juli 2015. https://web.archive.org/web/20150708233056/http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Avfallsforebyggande-program/Matsvinn/Mat-och-dryck-i-avloppet/. Läst 7 juli 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]