Matthew Bellamy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Matthew Bellamy
Matthew Bellamy at Kanrocksas Summer 2011 Kansas City.jpg
Födelsenamn Matthew James Bellamy
Född 9 juni 1978 (37 år)
Bakgrund Teignmouth, Devon, England, Storbritannien
Genre(r) Progressiv rock
Alternativ rock
Progressiv metal
Instrument Sång, gitarr, piano, orgel, mandolin, keytar, CS1, synth gitarr, harmonium
År som aktiv 1992–idag
Artistsamarbeten Muse
Webbplats http://muse.mu/
Medlemmar
Matthew Bellamy, Dominic Howard, Chris Wolstenholme

Matthew "Matt" Bellamy, född 9 juni 1978 i Cambridge, England, är en brittisk musiker och kompositör. Han är främst känd som sångare, gitarrist, pianist och huvudsakligen låtskrivare i det alternativa rockbandet Muse. Han har också skrivit en del av soundtracket till The International.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Matthew Bellamy var förlovad med den Italienska modellen och psykologen Gaia Polloni men förhållandet tog slut i december 2009 efter 10 års tid. Bellamy var därefter förlovad med Kate Hudson 2010–2014 och de har en pojke vid namn Bingham Hawn, född 9 juli 2011, tillsammans.

Bellamy har ett hus vid Comosjön, Italien, där Muse spelade in sin senaste skiva The Resistance, och en våning i London. Han har nyligen köpt en gård i England.

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Bellamys far, George, var gitarrist i 1960-tals rockgruppen The Tornados, som var det första brittiska bandet att knycka åt sig Billboardlistan's 1:a plats i Amerika med låten "Telstar". En singel från Muse's fjärde album, Black Holes and Revelations, nämns ofta som en hyllning till den låten, med sitt space-rockljud och medföljande video som föreställer cowboys sökande genom ett främmande landskap. Bellamys mor, Marilyn, föddes i Belfast, men flyttade till England på 1970-talet. På hennes första dag i England träffade hon George, som då jobbade som taxichaufför i London. De flyttade till Cambridge, där Matthew äldre bror Paul föddes och följdes ett par år senare av Matthew själv. Bellamy började spela piano vid 10-års ålder, enligt Kerrang.

I mitten av 1980-talet flyttade familjen till Teignmouth, Devon. Efter skilsmässan från Bellamys föräldrar flyttade han in hos sin mormor, som drev honom till att lära sig spela gitarr vid fjortonårs ålder.

Muse[redigera | redigera wikitext]

Muse bildades i Teignmouth, Devon 1992 under namnet Rocket Baby Dolls, som namngavs efter en japansk porrfilm som Matt och Dom kollade på. Med Rocket Baby Dolls vann de Battle of the Bands som fick bandmedlemmarna att ta bandet på allvar och beslutade sig för att byta namn till ett mer "professionellt" namn, nämligen Muse. Bandet består av Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme (bas och bakgrundssång) och Dominic Howard (trummor). Muse träffades vid Teignmouth Community College där Bellamy hade varit i ett antal band tidigare, bland annat Carnage Mayhem och Gothic Plague med trummisen Dominic Howard. När de andra medlemmarna i Gothic Plague slutade på grund av att andra intressen kom i vägen, så bad Bellamy och Chris Wolstenholme att ansluta sig till bandet. Muse kämpade för att etablera sig under de första åren men har sedan gått vidare och kunnat njuta av deras kommersiella framgång världen över. Man kan förknippa många genres med Muse, bland annat Alternative Rock , hårdrock, progressive rock, klassisk musik, electronisk rock och till och med musikal musik. Muse har släppt fem studioalbum, Showbiz (1999), Origin of Symmetry (2001), Absolution (2003), Black Holes and Revelations (2006) och The Resistance (2009). Muse har också släppt ett livealbum, HAARP (2008) och ett samlingsalbum Hullabaloo (2002). Den första skivan innehåller en samling av B-sidor inspelade mellan mars 1999 och oktober 2001. Den andra skivan har 11 live låtar inspelade den 28-29 oktober 2001 på Le Zenith i Paris. Muse har på helt egen hand spelat in sitt senaste album The Resistance (2009) i Studio Bellini som ligger i Lake Como, Italien. I en intervju sa Bellamy att han tyckte att det kändes mycket tryggare att skriva det senaste albumet och att jobba i den studion, för att det låg så nära till hans egna hus som också ligger i Lake Como. Bellamy finns också som spelbar karaktär i Guitar Hero 5 som innehåller den spelbara låten Plug In Baby.

Live[redigera | redigera wikitext]

Muse är kända för sina energirika och storslagna livespelningar. Den 16-17 juni 2007 blev de det första bandet att sälja ut det nybyggda Wembley Stadium i London och fick enastående kritik för konserten av flera brittiska tidningar och inte minst av världens bäst säljande rockmagasin Kerrang! som till och med gick så långt att utse den till "Den bästa genom tiderna". De sålde ut stället två kvällar i rad igen 2010.

Muse har erhållit ett flertal olika priser för sina liveframträdanden.

Ett av Muses kännetecken är Bellamys röst, och han är känd för sin användning av falsett och vibrato. Hans röstomfång spänner från ett G2 till B4 och C6 med falsett. Hans lägsta not kan höras i låten Execution Commentary, och hans lägsta not på ett albumspår är G♯2 i låten Follow Me. Han kan höras nå korta B4 med bröstregistret på flera livespelningar, och han har träffat sin högsta falsettnot under bland annat ett framträdande av Agitated år 1999. På grund av hans sätt att sjunga har Bellamy blivit jämförd med legender som Freddie Mercury från Queen och Jeff Buckley. När Muse spelar Bliss live, så kan man ibland få se när Matthew byter ut den sista refrängen mot några sekunder av en sylvass falsett. En samling av dessa finns att hitta här: Matt's falsetto Andra exempel är när de spelar Micro Cuts och Showbiz.

Matt Bellamys gitarrspelande är främst inspirerat av Jimi Hendrix, som var hans idol när han var liten, och Tom Morello i Rage Against the Machine. Bellamy använder ofta olika sorters ljudeffekter på sina gitarrer för att få dem att låta mer elektroniskt och unikt. Tydliga exempel på detta finns i låtarna Map of the Problematique och Fury.

Priser och rankningar[redigera | redigera wikitext]

Bellamy blev rankad #19 på Gigwise's lista över de 50 bästa gitarristerna någonsin. Totalt Guitar's läsare röstade Bellamy # 29 på en lista över de 100 bästa gitarristerna genom tiderna. Bellamy's riff från "Plug In Baby" var #13 i Total Guitar's mätning av Top 100 Riffs genom tiderna.

I april 2005, rankade Kerrang! magazine honom #28 i sin opinionsundersökning om de 50 sexigaste personerna inom rocken, men efter en tillströmning av brev till Kerrang! ändrade tidningen sitt beslut och rankade honom #1 i deras inofficiella omröstning 2008. Cosmopolitan valde honom också som den sexigaste rockaren 2003 och 2004. NME Magazine röstade fram honom som den 14:e bästa Rock 'n' roll-hjälten genom tiderna, före John Lennon och Bob Dylan.

Matthew Bellamy blev även utsedd till "sexiest male" vid 2007's NME Awards i England och han vann igen 2009, 2010 och för fjärde gången 2011. På NME Awards 2012 tilldelades han priset som "Hero of the year".

Den 26 september 2008 tilldelades medlemmarna i Muse hedersdoktor-examen i konst för sitt arbete inom musik.

I januari's upplagan av Total Guitar 2010 blev Bellamy utsedd till årtiondets gitarrist och förklarades vara "Jimi Hendrix i sin generation". I Guinness World Records 2010, erhåller Bellamy världsrekordet för flest krossade gitarrer på en turné. Hans rekord, 140, sattes under Absolution-turnén. I april 2010 blev Bellamy utsedd till den åttonde bästa frontmannen genom tiderna, av Q Magazines läsare.

Instrument[redigera | redigera wikitext]

Bellamy har anpassade gitarrer designade av honom själv och Hugh Manson gjorts i Exeter, Devon. Han har för närvarande ett antal Manson-gitarrer, liksom instrument från andra tillverkare med en Fender "Aloha" Stratocaster, en Gibson Les Paul DC Lite, en Gibson SG, Jackson Randy Rhoads (Custom), en Parker Fly, en Peavey EVH Wolfgang, en Jay Turser JT-res Resonator i videon till Plug In Baby och slutligen en Yamaha Pacifica. Bellamy's berömda Manson form har jämförts med en Yamaha Pacifica, en Fender Telecaster, en Schecter och en Godin Triumph. Bellamy förklarade att han älskade klassisk gitarr som Jimi Hendrix används. Den första och mest kända är hans silver Manson (Namngiven Delorean). Bellamy kom upp med den grundläggande principen för denna gitarr och Hugh Manson hjälpte honom att inse det. Den har en inbyggd Z. Vex Fuzz Factory som ger Bellamy hans typiska ljud och möjligheten att manipulera pedalerna, svängningen och ljud utan att böja. Dessutom har den en MXR Phase 90 phaser, en Roland midi pickup och använder Bare Knuckle och Kent Armstrong pickups. Alla hans andra Mansons följer samma grundkonstruktion (bortsett från Bellamys 7 sträng som ursprungligen inte var byggd för honom utan för en lokal jazz gitarrist) med några bara med olika pickups och ytskikt, som med sin speglad Manson. Bellamy svarta Manson har en MIDI-band som styr en Digitech Whammy IV, när den är ansluten, ett Z. Vex Wah Probe och ett antal andra inbyggda effekter.

För 2006 album Black Holes and Revelations, köpte han en ny gitarr, "Black Kaoss Manson". Gitarren har två Bare Knuckle Humbuckers, en Fernandes Uppehållare System på halsen och en touch pad som ansluts till en Korg Kaoss Pad. Han köpte också M1D1, som liknar den svarta Kaoss Manson men har en Bare Knuckle spikbomben humbucker i stallets position och en Fernandes Upprätthållaren System (FSK-101-modellen, som är den humbucker version av den senare) på halsen . Han är också känd för att använda en Ibanez Destroyer på scen (Hullabaloo). Bellamy använder Diezel amp huvuden, tillsammans med Marshall Mode Four skåp, Soldano Skåp och Line 6 digitala effekter. I september 2009, har Bellamy nämnde omfattande användning av Dickinson förstärkare på deras album The Resistance. De flesta av Bellamys rackeffekter är gjorda med Line 6 moduler. Den 14 april 2009 meddelade Manson gitarr på deras hemsida att de hade gett ut en rad av Matthew Bellamy signatur gitarrer, baserat på Seattle, Glitterati och Delorean modeller. De har alla möjlighet att MIDI pekplatta. En av hans senaste tillskott är hans Keytar, som används vid framträdanden av låten Undisclosed Desires.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album med Muse

Livealbum med Muse

Samlingsalbum med Muse

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]