Matthew Bellamy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Matthew Bellamy
Matthew Bellamy at Kanrocksas Summer 2011 Kansas City.jpg
Matthew Bellamy på scen 2011.
Födelsenamn Matthew James Bellamy
Född 9 juni 1978 (37 år)
Bakgrund Teignmouth, Devon, England, Storbritannien
Genre(r) Progressiv rock
Alternativ rock
Progressiv metal
Roll Musiker, musikproducent, sångare, låtskrivare, kompositör, arrangör, artist, multiinstrumentalist
Instrument Sång, gitarr, piano, orgel, mandolin, keytar, CS1, synth gitarr, harmonium
År som aktiv 1992 - idag
Artistsamarbeten Muse
Webbplats http://muse.mu/
Medlemmar
Matthew Bellamy, Dominic Howard, Chris Wolstenholme

Matthew "Matt" Bellamy, född 9 juni 1978 i Cambridge, England, är en brittisk musiker och kompositör. Han är främst känd som sångare, gitarrist, pianist och huvudsakligen låtskrivare i det alternativa rockbandet Muse. Han har också skrivit en del av soundtracket till The International.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Matthew Bellamy var förlovad med den italienska modellen och psykologen Gaia Polloni men förhållandet tog slut i december 2009 efter 10 års tid. Bellamy var förlovad med Kate Hudson och de fick sitt första barn, en pojke vid namn Bingham, 9 juli 2011, relationen tog slut i december 2014 men de två har fortfarande kontakt med varandra.

Bellamy har ett hus vid Comosjön, Italien, där Muse spelade in skivan The Resistance, och en våning i London. Han har nyligen köpt en gård i England.

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Bellamys far, George, var gitarrist i rockgruppen The Tornados på 60-talet, som var det första brittiska bandet att komma på Billboardlistans 1:a plats i Amerika med låten "Telstar". Bellamys mor, Marilyn, föddes i Belfast, men flyttade till England på 1970-talet. Sin första dag i England träffade hon George, som då var taxichaufför i London. De flyttade till Cambridge på 80-talet, där Matthews äldre bror Paul föddes och två år senare föddes Matthew. Bellamy började spela piano vid sex års ålder och gitarr i elvaårsåldern.

I mitten av 1980-talet flyttade familjen till Teignmouth, Devon. Efter föräldrarnas skilsmässa flyttade han in hos sin mormor.[1]

Muse[redigera | redigera wikitext]

Muse bildades i Teignmouth, Devon 1992 under namnet Rocket Baby Dolls, som namngavs efter en japansk porrfilm som Matt och Dom tittade på. Med Rocket Baby Dolls vann de Battle of the Bands vilket fick bandmedlemmarna att ta spelandet på allvar och de beslutade sig för att byta till ett mer "professionellt" namn, nämligen Muse. Bandet består av Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme (bas, sång och bakgrundssång) och Dominic Howard (trummor). Muse träffades vid Teignmouth Community College där Bellamy hade varit i ett antal band tidigare, bland annat Carnage Mayhem och Gothic Plague med trummisen Dominic Howard. När de andra medlemmarna i Gothic Plague slutade på grund av andra intressen, bad Bellamy och Howard Chris Wolstenholme att ansluta sig till bandet. Muse kämpade för att etablera sig under de första åren men har sedan gått vidare och kunnat njuta av sin kommersiella framgång världen över. Man kan förknippa många genrer med Muse, bland annat Alternative Rock , hårdrock, progressiv rock, klassisk musik, elektronisk rock och till och med musikalmusik. Muse har släppt fem studioalbum, Showbiz (1999), Origin of Symmetry (2001), Absolution (2003), Black Holes and Revelations (2006), The Resistance (2009) och The 2nd Law (2012). Muse har också släppt ett livealbum, HAARP (2008) och ett samlingsalbum Hullabaloo (2002). Den första skivan innehåller en samling av B-sidor inspelade mellan mars 1999 och oktober 2001. Den andra skivan har 11 livelåtar inspelade den 28-29 oktober 2001 på Le Zenith i Paris. Muse har helt på egen hand spelat in sitt senaste album The Resistance (2009) i Studio Bellini som ligger i Lake Como, Italien. I en intervju sa Bellamy att han tyckte att det kändes mycket tryggare att skriva det senaste albumet och att jobba i den studion, för att det låg så nära hans eget hus som också ligger i Lake Como. Bellamy finns också som spelbar karaktär i Guitar Hero 5 som innehåller den spelbara låten Plug In Baby.[2]

Live[redigera | redigera wikitext]

Muse är kända för sina energirika och storslagna livespelningar. Den 16-17 juni 2007 blev de det första bandet att sälja ut det nybyggda Wembley Stadium i London och fick enastående kritik för konserten av flera brittiska tidningar och inte minst av världens bäst säljande rockmagasin Kerrang! som till och med gick så långt att utse den till "Den bästa genom tiderna". De sålde ut stället två kvällar igen 2010.

Muse har erhållit ett flertal olika priser för sina liveframträdanden.

Ett av Muses kännetecken är Bellamys röst och han är känd för sin användning av falsett och vibrato. Hans röstomfång spänner från ett G♯2 till B4 och C6 med falsett. Hans lägsta not kan höras i låten Execution Commentary, och hans lägsta not på ett albumspår är G♯2 i låten Follow Me. Han kan höras nå korta B4 med bröstregistret på flera livespelningar, och han har träffat sin högsta falsettnot under bland annat ett framträdande av Agitated år 1999. På grund av sitt sätt att sjunga har Bellamy blivit jämförd med legender som Freddie Mercury från Queen och Jeff Buckley. När Muse spelar Bliss live, kan man ibland få se när Matthew byter ut den sista refrängen mot några sekunder av en sylvass falsett. En samling av dessa finns att hitta här: Matt's falsetto Andra exempel är när de spelar Micro Cuts och Showbiz.

Matt Bellamys gitarrspelande är främst inspirerat av Jimi Hendrix, som var hans idol när han var liten, och Tom Morello i Rage Against the Machine. Bellamy använder ofta olika sorters ljudeffekter på sina gitarrer för att få dem att låta mer elektroniska och unika. Tydliga exempel på detta finns i låtarna Map of the Problematique och Fury.[2]

Priser och rankningar[redigera | redigera wikitext]

Bellamy blev rankad #19 på Gigwises lista över de 50 bästa gitarristerna någonsin. Total Guitars läsare röstade fram Bellamy till # 29 på en lista över de 100 bästa gitarristerna genom tiderna. Bellamys riff från "Plug In Baby" var #13 i Total Guitars mätning av Top 100 Riffs genom tiderna.

I april 2005 rankade Kerrang! honom #28 i sin opinionsundersökning om de 50 sexigaste personerna inom rocken, men efter en tillströmning av brev till Kerrang! ändrade tidningen sitt beslut och rankade honom #1 i sin inofficiella omröstning 2008. Cosmopolitan valde honom också som den sexigaste rockaren 2003 och 2004. NME Magazine röstade fram honom som den 14:e bästa Rock 'n' roll-hjälten genom tiderna, före John Lennon och Bob Dylan.

Matthew Bellamy blev även utsedd till "sexiest male" vid 2007 års NME Awards i England och han vann igen 2009, 2010 och för fjärde gången 2011. På NME Awards 2012 tilldelades han priset som "Hero of the year".

Den 26 september 2008 tilldelades medlemmarna i Muse hedersdoktor-examen i konst för sitt arbete inom musik.

I januariupplagan av Total Guitar 2010 blev Bellamy utsedd till årtiondets gitarrist och förklarades vara "Jimi Hendrix i sin generation". I Guinness World Records 2010 erhöll Bellamy världsrekordet för flest krossade gitarrer på en turné. Hans rekord, 140, sattes under Absolution-turnén. I april 2010 blev Bellamy utsedd till den åttonde bästa frontmannen genom tiderna, av Q Magazines läsare.[3]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album med Muse

Livealbum med Muse

Samlingsalbum med Muse

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]