John Lennon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John Lennon
John Lennon portrait.jpg
John Lennon år 1980.
Födelsenamn John Winston Lennon
Född 9 oktober 1940
Liverpool, Storbritannien
Död 8 december 1980 (40 år)
New York, USA
Bakgrund Storbritannien
Genre(r) Folkpop, rock
Instrument Gitarr, klaviaturinstrument
År som aktiv 1957–1975, 1980
Skivbolag Parlophone, Capitol, Apple, Vee-Jay, EMI, Geffen
Artistsamarbeten The Beatles, Plastic Ono Band, The Dirty Mac
Webbplats johnlennon.com
Namnteckning

John Ono Lennon, född John Winston Lennon 9 oktober 1940 i Liverpool, död 8 december 1980 i New York (mördad), var en brittisk musiker och kompositör. Han var en av grundarna av musikgruppen The Beatles. Som kompositör och sångare, dels med The Beatles, dels som soloartist, var han en av rockens förgrundsgestalter. Han är välkänd för sitt samarbete med Paul McCartney.

John Lennon var en betydande fredsaktivist och var även influerad av feminismen.[1] Han mördades 1980 av Mark Chapman i New York, dit han hade flyttat år 1971.

Uppväxten[redigera | redigera wikitext]

John Lennon på scen 1964.
The Beatles i New York 1964: John, Paul, George och Ringo.

John Winston Lennon var enda barnet i äktenskapet mellan Julia Stanley (1914-1958) och sjömannen Alfred Lennon (1912–1976). Han fick senare halvsyskon genom både modern och fadern. Föräldrarna separerade tidigt och John bodde under sin uppväxt hos sin moster Mimi (1903–1992) och hennes man George Smith (1903–1955). Lennon hade en mycket god relation till sin mor Julia och hon väckte hans intresse för musik och lärde honom spela banjo och piano. Som tonåring förlorade Lennon både sin fosterfar och sin mor Julia, som omkom i en trafikolycka. Detta gjorde att han var nedstämd under flera år, men han fick även kraft att börja skapa musik. Lennons barndom har gestaltats i filmen Nowhere Boy. Den handlar bland annat om hans förhållande till modern och hans första möte med Paul McCartney. Sin biologiska far fick han inte kontakt med förrän i vuxen ålder.

Karriären[redigera | redigera wikitext]

Lennon bildade 1956 skifflegruppen The Quarrymen. Paul McCartney gick med i bandet i oktober 1957. Lennon och McCartney var bästa vänner och började skriva låtar ihop, vilket de fortsatte med långt in på 1960-talet. Många av The Beatles tidiga låtar komponerade Lennon och McCartney tillsammans, men med tiden började de att skriva mer och mer var för sig.

År 1966 påstod Lennon i en intervju att ”Vi är större än Jesus nu”.[2] ett uttalande som gjorde honom impopulär hos troende amerikanska Beatlesfans, som brände sina Beatlesskivor och han tvingades be om ursäkt samtidigt som han förklarade att han inte menat att göra någon jämförelse mellan The Beatles och Jesus.

Lennon har berättat att hans son Julian kom hem med en teckning som han ritat på förskolan. På frågan om vad den föreställde svarade Julian att det var ”Lucy in the sky with diamonds” (Lucy var en flicka på förskolan). Lennon inspirerades och skrev en låt om ”Lucy in the Sky with Diamonds” som gavs ut av The Beatles.

Lennon är också känd för att han efter Beatleskarriären var en betydande fredsaktivist som på många sätt sökte skapa opinion för fred på jorden. Bland annat spelade han in "Give Peace a Chance" med hjälp av många av dåtidens mest kända artister.

Lennon är upphovsman till tre böcker: In his own write (På eget sätt, 1964), A Spaniard in the Works, 1965) samt Skywriting by word of mouth (Muntliga röksignaler). Han har efterlämnat en del kända citat som till exempel "Life is what happenes to you while you’re busy making other plans" ur texten till låten ”Beautiful Boy (Darling Boy)”.

Äktenskapen[redigera | redigera wikitext]

Lennon ingick sitt första äktenskap 1962. Hustrun var Cynthia Powell (född 1939), som han hade varit tillsammans med sedan 1958. De fick året därpå sonen Julian, som också blev popartist. Äktenskapet upplöstes 1968. Den direkta orsaken till skilsmässan var att Lennon inlett ett förhållande med konstnärinnan Yoko Ono, som han mötte för första gången 1966 när Lennon besökte hennes utställning. Ono hade ställt ut ett äpple på ett podium och John Lennon var så fräck att han gick fram och tog en stor tugga av äpplet; på så sätt kom han i kontakt med Ono. När de blivit ett par valde de att vara tillsammans dygnet runt. Ono följde alltid med Lennon till The Beatles inspelningssessioner.

Paret Lennon-Ono gifte sig 20 mars 1969 i Gibraltar och bosatte sig först i London men flyttade i början av 1970-talet till New York. Efter vigseln lade Lennon till sin hustrus namn till sitt eget. Hans fullständiga namn blev då John Winston Ono Lennon. Lennon och Ono gav tillsammans ut tre experimentella album:

 • Unfinished Music #1: Two Virgins (1968)
 • Unfinished Music #2: Life with the Lions (1968)
 • Wedding Album (1969)

Lennons första soloalbum var John Lennon/Plastic Ono Band (1970), som var starkt påverkat av den primalterapi som han och Ono gått i. (Ono gav samtidigt ut Yoko Ono/Plastic Ono Band.) Därefter kom skivorna:

Den 9 oktober 1975 föddes Lennons och Onos son Sean Lennon. Lennon bestämde sig då för att ta en lång pappaledighet och drog sig tillbaka som artist i fem år. Uppehållet bröts 1980 med hans och Onos gemensamma album Double Fantasy.

Mordet på John Lennon[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mordet på John Lennon
John Lennons lägenhet i Dakota Building, New York.

Den 8 december 1980 sköts Lennon med flera skott utanför sin bostad i Dakota Building i New York. Han fördes till sjukhus i polisbil, men hans liv gick inte att rädda. Gärningsmannen var en psykiskt sjuk Lennon-beundrare, Mark David Chapman. Han stannade kvar på mordplatsen och greps odramatiskt. Han dömdes till livstids fängelse för mordet.

Någon begravningsceremoni för Lennon hölls inte. Han kremerades, men det har inte offentliggjorts var askan finns.

Lennon var vid tiden för sin död mycket känd och aktuell sedan tre veckor med sin skiva som kommit ut efter fem års tystnad. The Beatles var också fortfarande populära. Många fans hade fortfarande inte släppt hoppet om en återförening av The Beatles. Lennonmordet gav ett stort eko i hela västvärlden och minnesstunder där man sjöng Lennons musik hölls i många länder. Tusentals människor samlades utanför Dakota Building i New York i flera dygn efter mordet och den officiella minnesstunden hölls i Central Park där en del av parken har fått namnet Strawberry Fields för att hedra Lennons minne.

Efter Lennons död har många artister skrivit hyllningslåtar till hans minne. Ett urval är:

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Album med Yoko Ono[redigera | redigera wikitext]

Livealbum[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Postum utgivning[redigera | redigera wikitext]

Soundtrack[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

 • In his own write (1964); På eget sätt (i vår tolkning: Peter Curman, Ingemar Lindahl, Wahlström & Widstrand, 1965). Senaste upplaga: Bakhåll, 2014
 • A Spaniard in the works (1965); En spann jord i maskineriet (till svenska av Bengt Sahlberg, Bakhåll, 1997)
 • Skywriting by word of mouth (1986); Muntliga röksignaler och andra stycken, däribland Balladen om John och Yoko, till svenska av Bengt Sahlberg, Bakhåll, 1999)
 • The John Lennon letters (2012); John Lennons brev: en brevbiografi (översättning: David Nessle, Norstedt, 2012)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Mäkelä, Janne (2005). John Lennon imagined: cultural history of a rock star. New York: Peter Lang Publishing, Inc. Sid. 205. ISBN 0-8204-6788-X 
 2. ^ "We're more popular than Jesus now" The Evening Standard (London, 4 mars 1966)
 3. ^ www.telegraph.co.uk om Lennons återfunna medalj
 4. ^ Rock and Roll Hall of Fame – John Lennon

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]