John Lennon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John Lennon
John Lennon portrait.jpg
John Lennon år 1980.
FödelsenamnJohn Winston Lennon
Född9 oktober 1940
Liverpool, Storbritannien
Död8 december 1980 (40 år)
New York, USA
BakgrundStorbritannien
GenrerFolkpop, rock
InstrumentGitarr, klaviaturinstrument
År som aktiv1957–1975, 1980
SkivbolagParlophone, Capitol, Apple, EMI, Geffen
ArtistsamarbetenThe Beatles, Plastic Ono Band, The Dirty Mac
Webbplatsjohnlennon.com
Namnteckning
Firma de John Lennon.svg
Noterbara instrument
Rickenbacker 325
Fender Stratocaster
Epiphone Casino
Gibson J-160E
Mellotron

John Winston Lennon, född 9 oktober 1940 i Liverpool, död 8 december 1980 i New York (mördad), var en brittisk musiker och kompositör som var en av grundarna till musikgruppen The Beatles. Som kompositör och sångare, både i The Beatles och senare som soloartist, räknas han till en av rockens stora förgrundsgestalter, inte minst tack vare sitt samarbete med Paul McCartney i låtskrivarduon Lennon–McCartney.

John Lennon var en betydande fredsaktivist, något som fick en allt större framtoning under den senare delen av hans karriär som soloartist. Han var även influerad av feminismen.[1]

Lennon flyttade år 1971 till New York. Här mördades han den 8 december 1980 av Mark David Chapman på väg in till sin bostad.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

John Lennon på scen 1964.
The Beatles i New York 1964: John, Paul, George och Ringo.

John Winston Lennon var enda barnet i äktenskapet mellan Julia Stanley (1914–1958) och sjömannen Alfred Lennon (1912–1976). Han fick senare halvsyskon genom både modern och fadern. Föräldrarna separerade tidigt och John bodde under sin uppväxt hos sin moster Mimi (1903–1992) och hennes man George Smith (1903–1955). Lennon hade en mycket god relation till sin mor Julia och hon väckte hans intresse för musik och lärde honom spela banjo och piano. Som tonåring förlorade Lennon både sin fosterfar och sin mor Julia, som omkom i en trafikolycka. Detta gjorde att han var nedstämd under flera år, men han fick även kraft att börja skapa musik. Lennons barndom har gestaltats i filmen Nowhere Boy. Den handlar bland annat om hans förhållande till modern och hans första möte med Paul McCartney. Sin biologiska far fick han inte kontakt med förrän i vuxen ålder.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Lennon bildade 1956 skifflegruppen The Quarrymen. Paul McCartney gick med i bandet i oktober 1957. Lennon och McCartney var bästa vänner och började skriva låtar ihop, vilket de fortsatte med långt in på 1960-talet. Många av The Beatles tidiga låtar komponerade Lennon och McCartney tillsammans, men med tiden började de att skriva mer och mer var för sig.

År 1966 påstod Lennon i en intervju att ”Vi är större än Jesus nu”.[2] ett uttalande som gjorde honom impopulär hos troende amerikanska Beatlesfans, som brände sina Beatlesskivor och han tvingades be om ursäkt samtidigt som han förklarade att han inte menat att göra någon jämförelse mellan The Beatles och Jesus.

Lennon har berättat att hans son Julian kom hem med en teckning som han ritat på förskolan. På frågan om vad den föreställde svarade Julian att det var ”Lucy in the sky with diamonds” (Lucy var en flicka på förskolan). Lennon inspirerades och skrev en låt om ”Lucy in the Sky with Diamonds” som gavs ut av The Beatles. I en intervju långt senare erkände dock Paul McCartney, som många musikkritiker också hävdat och klandrat gruppen för, att sången såklart syftat på och varit en hyllning till drogen LSD som medlemmarna I Beatles alla provat på[3].

Lennon är också känd för att han efter Beatleskarriären var en betydande fredsaktivist som på många sätt sökte skapa opinion för fred på jorden. Bland annat spelade han in "Give Peace a Chance" med hjälp av många av dåtidens mest kända artister.

Lennon är upphovsman till tre böcker: In his own write (På eget sätt, 1964), A Spaniard in the Works, 1965) samt Skywriting by word of mouth (Muntliga röksignaler). Han har efterlämnat en del kända citat som till exempel "Life is what happenes to you while you’re busy making other plans" ur texten till låten ”Beautiful Boy (Darling Boy)”.

Äktenskap[redigera | redigera wikitext]

Lennon ingick sitt första äktenskap 1962 med Cynthia Powell (1939–2015) som han hade varit tillsammans med sedan 1958. De fick året därpå sonen Julian, som också han skulle komma att bli popartist. Äktenskapet upplöstes dock 1968. Den direkta orsaken till skilsmässan var att Lennon inlett ett förhållande med konstnärinnan Yoko Ono som han mött första gången 1966 när han besökt hennes utställning. Ono hade vid tillfället ställt ut ett äpple på ett podium och Lennon var så fräck att han gick fram och tog en stor tugga av det och på så vis kom han i kontakt med Ono. När de blivit ett par valde de att vara tillsammans dygnet runt. Ono följde alltid med Lennon till Beatles inspelningssessioner vilket dock inte alltid uppskattades av de övriga medlemmarna.

Paret Lennon-Ono gifte sig 20 mars 1969 i Gibraltar och bosatte sig först i London men flyttade i början av 1970-talet till New York. Efter vigseln lade Lennon till sin hustrus namn till sitt eget. Hans fullständiga namn blev då John Winston Ono Lennon. Lennon och Ono gav tillsammans ut tre experimentella album:

  • Unfinished Music #1: Two Virgins (1968)
  • Unfinished Music #2: Life with the Lions (1968)
  • Wedding Album (1969)

Lennons första soloalbum var John Lennon/Plastic Ono Band (1970), som var starkt påverkat av den primalterapi som han och Ono gått i. (Ono gav samtidigt ut Yoko Ono/Plastic Ono Band.) Därefter kom skivorna:

Den 9 oktober 1975, på Lennons 35-årsdag, föddes Lennons och Onos son Sean Lennon. Lennon bestämde sig då för att ta en lång pappaledighet och drog sig tillbaka som artist i fem år. Uppehållet bröts 1980 med hans och Onos gemensamma album Double Fantasy.

Mordet[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mordet på John Lennon
John Lennons lägenhet i Dakota Building, New York.

Den 8 december 1980 sköts Lennon med flera skott utanför sin bostad i Dakota Building i New York. Han fördes till sjukhus i polisbil men hans liv gick inte att rädda. Gärningsmannen var en psykiskt sjuk Lennon-beundrare, Mark David Chapman. Han stannade kvar på mordplatsen och greps odramatiskt. Han dömdes senare till livstids fängelse för mordet.

Någon begravningsceremoni för Lennon hölls inte. Han kremerades, men det har inte offentliggjorts var askan finns.

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Lennon var vid tiden för sin död mycket känd och sedan tre veckor aktuell med sin första skiva efter fem års tystnad. Lennons förra band The Beatles var också fortfarande populära och många fans hade fortfarande inte släppt hoppet om en återförening av gruppen. Mordet gav ett stort eko i hela västvärlden och minnesstunder där man sjöng Lennons musik hölls i många länder.

Tusentals människor samlades utanför Dakota Building i New York i flera dygn efter mordet och den officiella minnesstunden hölls i Central Park där en del av parken senare fick namnet Strawberry Fields för att hedra Lennons minne.

Efter Lennons död har många artister skrivit hyllningslåtar till hans minne. Ett urval är:

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Album med Yoko Ono[redigera | redigera wikitext]

Livealbum[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Samlingsboxar[redigera | redigera wikitext]

Postum utgivning[redigera | redigera wikitext]

Soundtrack[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mäkelä, Janne (2005). John Lennon imagined: cultural history of a rock star. New York: Peter Lang Publishing, Inc. sid. 205. ISBN 0-8204-6788-X 
  2. ^ "We're more popular than Jesus now" The Evening Standard (London, 4 mars 1966)
  3. ^ ”BBC”. 2 juni 2004. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/3769511.stm. Läst 18 september 2015. 
  4. ^ www.telegraph.co.uk om Lennons återfunna medalj
  5. ^ Rock and Roll Hall of Fame – John Lennon

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]