Fender Stratocaster

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stratocaster)
Fender Stratocaster
TillverkareFender Musical Instruments Corporation
1954-
Konstruktion
KroppSolid
HalsinfästningSkruvad
Skallängd648 mm (25.5") eller 629 mm (24,75")
Träslag
KroppsmaterialFläder, ask, poppel. Begränsade utgåvor av gitarrer med till exempel lind, lönn eller mahogny
HalsLönn
GreppbrädaLönn, Jakaranda (Rosewood), pau ferro eller ebenholts.
Mekanik
StallFast, Synchronized tremolo stall eller Floyd Rose
Pickuper2-3. Normalt single coil eller i vissa fall en hot humbucker i stallposition
Tillgängliga färgerdussintals olika

Fender Stratocaster är en elektrisk gitarrmodell av fabrikatet Fender Musical Instruments Corporation, designad av Leo Fender, George Fullerton och Freddie Tavares under början av 1950-talet (1954).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stratocaster är en av de mest kända och kopierade gitarrmodellerna. Den är en utveckling av Telecaster och ändrades efter Telecaster-användarnas kritik. Stratocaster-gitarren fick en mer rundad kroppsform, längre horn för bättre balans, svajarm och utslipning på baksidan för spelarens bröstkorg. Den skruvade halsen ger en ljus ton och tre pickuper ger tillgång till ett antal olika sound.

Mest åtråvärda hos både gitarrsamlare och musiker anses så kallade Pre-CBS-gitarrer vara, det vill säga gitarrer som är byggda innan Leo Fender sålde sitt företag till multimediajätten CBS som vid övertagandet började med massproduktion. I samband med övertagandet skedde även små förändringar. CBS som 1966 hade byggt en ny fabrik i Fullerton i Kalifornien på cirka 1 100m² bytte bland annat ut gitarrhuvudet mot en större för att få plats med en större logotyp. 1967 registrerades även varumärket Fender, något som Leo Fender inte hade brytt sig om att göra. Även lackeringsproceduren ändrades från att bestå av tre lager cellulosalack till polyesterfärg, en färg samt lackeringsmetod som förenklade massproduktionen.[1]

I mitten av 1980-talet övervägde CBS att helt lägga ner gitarrtillverkningen, men några anställda övertog driften av företaget. Custom-modeller och de lite dyrare modellerna tillverkas i USA, medan de andra tillverkas i Mexiko och Japan. Som budgetalternativ finns även Squier by Fender som tillverkas i Kina, Korea eller Indonesien.

Gitarren används i alla musikgenrer och förknippas med många gitarrister.

Gitarrister som förknippas med Fender Stratocaster[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Freeth, Nick (2002). The guitar & rock equipment. Salamander books ltd. sid. 70. ISBN 1-84065-395-7