Matti Bye

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Matti Bye
FödelsenamnAnders Mattias Bye
Född25 juli 1966 (56 år)
Stockholm, Sverige
GenrerFilmmusik, Modern classical
RollMusiker, kompositör
InstrumentPiano
År som aktiv1989–idag
SkivbolagDenovali, Rotor, Tona Serenad
ArtistsamarbetenHydras Dream, Maailma, Värddjuret
WebbplatsOfficiell webbplats

Anders Mattias "Matti" Bye, född 25 juli 1966 i Stockholm, är en svensk musiker och kompositör, son till skådespelerskan Birgitta Andersson och norske dramatikern Anders Bye.

Sedan 1989 har Bye tagit uppdrag, först vid Cinemateket i Stockholm, som stumfilmspianist, ett värv som få i Sverige har sådan erfarenhet av som Bye. Han har på senare år bl.a. komponerat ny filmmusik till svenska stumfilmer som Körkarlen (1921) och Gösta Berlings saga (1924).

Utöver ett flertal skivor med musik till filmer har Bye även givit ut Drömt (2008), Bethanien (2013) och This Forgotten Land (2017) under eget namn. Han har även samarbetat med Anna von Hausswolff, Lau Nau och Frida Hyvönen.

Bye har skrivit musik till teaterpjäser på Dramaten i Stockholm som Den Girige (2009) med regi av Gösta Ekman, Sista Skriket (1993) med regi av Ingmar Bergman och Det blåser på månen (2017) med regi av Ellen Lamm.

Vid Guldbaggegalan 2014 tilldelades Bye en Guldbagge för Bästa filmmusik till Faro.[2]

Bye tilldelades 2014 Mårbackapriset med motiveringen: "Med ny musik till stumfilmsklassiker som Herr Arnes penningar, Körkarlen och Gösta Berlings saga har han gett ett andra liv åt Selma Lagerlöfs berömda berättelser."[3]

Filmmusik i urval[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]