McDonnell Douglas KC-10 Extender

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
McDonnell Douglas KC-10 Extender
2
En KC-10 Extender tillhörande det Amerikanska flygvapnet lufttankar ett jaktflygplan av typen F-16.
Beskrivning
TypLufttankningsflygplan
Besättning4 (2 piloter, flygingenjör och lufttankningssoperatör)
Första flygning12 juli 1980
UrsprungUSA USA
TillverkareMcDonnell Douglas
Antal tillverkade60
Utvecklad frånDC-10

McDonnell Douglas KC-10 Extender är ett tremotorigt militärt lufttanknings- och transportflygplan. Den bygger på det civila flygplanet DC-10.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Det amerikanska flygvapnet (eng. USAF) har beställt 60 stycken lufttankningsplan från McDonnell Douglas, varav 59 fortfarande är i tjänst. Planet baserar sig på det civila flygplanet DC-10 och efterföljaren MD-11. Såväl DC-10 som MD-11 tillverkas inte längre, men det finns fortfarande företag som har kompetensen att modifiera gamla passagerar- och fraktflygplan för rollen som militärt lufttanknings- och transportflygplan.

Det finns i princip två sätt att utöka bränslevolymen, dels under golvet och dels i tankar på golvet. Fördelen med att ha tankarna under golvet är att planet även kan användas för trupptransporter, samt lättare gods. Godsets volym begränsas dock av den maximala golvbelastningen och möjligheten att genom en sidodörr skjuta in lasten på speciella lastpallar.

I västerlandet finns i princip två typer av lufttankningsanordning, dels med slang och "strut" som med bom. Med den förra kan även helikoptrar lufttankas medan lösningen med bom ofta har grövre bränslerör. Så kan t ex en åttamotorig B-52:a tankas med bom, via en ventil på ovansida kropp.

Användare[redigera | redigera wikitext]

Nederländerna[redigera | redigera wikitext]

Det nederländska flygvapnet har KC-10 i tjänst, modellen kallas där för KDC-10.

USA[redigera | redigera wikitext]

USA:s flygvapen har 59 KC-10 i tjänst.

Se även[redigera | redigera wikitext]