Melanotan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Melanotan är två syntetiska peptidhormoner som stimulerar melanocyterna i kroppen att producera melanin. Människans naturliga hormon för processen, α-MSH (alpha-melanocyte stimulating hormone), är omkring en tusendel så potent som Melanotan.[1] Melanotan upptäcktes på University of Arizona under åttiotalet men har ännu inte lanserats på någon marknad och kan inte köpas lagligt i Sverige. Läkemedelsverket gick ut med ett pressmeddelande i slutet av juli 2010 och varnade för användning av Melanotan II. [2]

En del läkare avråder från att använda Melanotan tills man vet mer om långtidseffekterna även om inga farliga bieffekter på människor har hittats.[3]. Enligt läkemedelsverket kan bruk ge oro, ångest och högt blodtryck samt fler symtom vid överdosering. I Australien görs förberedande läkemedelstester för försäljning av rättighetsinnehavarna, Clinuvel Pharmaceuticals Limited.

Kemiska egenskaper[redigera | redigera wikitext]

3D-renderade animering av Melanotan-1 peptid molekyl.
(Stor storlek)

Det finns två typer, eller peptider, av Melanotan som kallas Melanotan-1 och Melanotan II, eller med alternativa benämningar Melanotan I och Melanotan-2, M1 och M2, MI och MII. Melanotan-1, som är den peptid som planeras att lanseras på en legal marknad, kallas även afamelanotid och läkemedlet med denna aktiva substans kallas Scenesse.

Melanotan-1 är en linjär peptid med aminosyrasekvensen Ac-Ser-Tyr-Ser-Nle-Glu-His-D-Phe-Arg-Trp-Gly-Lys-Pro-Val-NH2. Melanotan II är en cyklisk[förtydliga] peptid med aminosyrasekvensen Ac-Nle-cyclo[Asp-His-D-Phe-Arg-Trp-Lys]-NH2.

Förmågan att stimulera melaninproduktionen är egentligen större för Melanotan-1 men då dess linjära form tar upp mer plats går det färre molekyler per volymenhet för Melanotan-1 än för Melanotan II. Därför har Melanotan II en högre potens per volymenhet.

Att mer melanin bildas i huden innebär att den tål mer solljus och blir brunare i färgen. Av denna anledning finns ett stort kommersiellt intresse för personer med dåligt naturligt pigment som kan hjälpas såväl kosmetiskt som hälsomässigt av substansen. Substansen bryts ner i magen och därför måste den upptas genom antingen injicering eller genom slemhinnor. Vanligast är injicering i fettvävnad kring buken, men man kan även föra in små kapslar med substansen under huden som avger en kontinuerlig dos under en längre tid. Preparatet finns även som nässprej, men detta är inte ett speciellt effektivt alternativ.

Melanotan II ger förutom ökad melaninproduktion även andra effekter på kroppen, främst ökad sexlust och erektion, vilket inte förekommer för Melanotan-1. Drogen har därför ofta kallats för barbiedrog. [4]

3D-renderade animering av Melanotan II molekyl.
(Stor storlek)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ UA-developed synthetic hormones speed a tan (HTML). Arizona Daily Star (2006). Hämtat 2007-09-22.
  2. ^ http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2010/Lakemedelsverket-varnar-for-anvandning-av-Melanotan-II-/ Läst 2010-07-26
  3. ^ http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article670376.ab
  4. ^ http://www.dn.se/nyheter/sverige/varning-for-barbiedrog-1.1143139 Läst 2010-07-26

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]