Mellanårsvalet i USA 2010

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mellanårsvalet i USA 2010 är en samling val som hölls den 2 november 2010. Kongressvalet är val till representanthuset (samtliga platser) och senaten (37 av 100 platser). Samtidigt hölls guvernörs- , delstatsförsamlings- och sheriffval i flera delstater.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Mellanårsvalet hölls under den demokratiske presidenten Barack Obamas första mandatperiod. Under hans regering drabbades landet av en kraftig ekonomisk recession och arbetslöshetssiffrorna sköt i höjden. Trots Obama-administrationens initiativ till ett gigantiskt ekonomiskt stimulanspaket som röstades igenom av kongressen i februari 2009, har USA haft svårt att återhämta sig från krisen. Förväntningarna på presidenten att snabbt bringa ordning i ekonomin förvandlades delvis till besvikelse.

President Obamas vikande popularitet kan förklaras av flera andra frågor som den införda sjukvårdsreform som uppfattas som dyr och svårbegriplig, uteblivna framgångar för insatserna i Afghanistan, samt kritik mot regeringen och myndigheterna för att man ingripit för sent i oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Den konservativa Tea Party-rörelsen har delvis blivit tongivande i den politiska debatten.

Se även[redigera | redigera wikitext]