Patient Protection and Affordable Care Act

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Patient Protection and Affordable Care Act, informellt omnämnd som Obamacare och ACA, är en federal lag i USA som 23 mars 2010 undertecknades av president Barack Obama som en del av en sjukvårdsreform i USA. Lagens syfte är att alla amerikanska medborgare ska få vissa förmåner vid köp av sjukvårdsförsäkringar, samt nödgas ansluta sig till någon form av sjukförsäkringsprogram. Lagen har kritiserats, framför allt för att enskilda är tvungna att teckna vårdförsäkring och då de krav som ställs på försäkringsbolag (bl a att inte ta ut högre avgifter på grund av kroniska sjukdomar, kön mm) påstås höja priser för vanliga medborgare. Kritikerna anser att det är ett intrång i individens frihet att välja att stå utan försäkring (amerikanska medborgare över 65 år, som berörs mest av sjukvården, är redan försäkrade genom det federalt finansierade Medicare) och hävdar således att det "individuella mandatet" strider mot den amerikanska konstitutionen.

USA:s högsta domstol fastslog dock i juni 2012 att lagen är förenlig med konstitutionen då individuellt mandat är att jämföra med en federal skatt; utöver de avgifter som betalas för en försäkring ansågs det inte att en försäkring innebär uppoffringar från försäkringstagaren.

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Barack Obamas och Vita Husets reaktioner då Representanthuset röstar igenom lagen, den 21 mars 2010.

ACA består av ett flertal reformer, vilka skall införas successivt mellan 2010 och 2020[1][2] Några av de större reformerna är följande:

  • Individer och familjer med inkomster mellan 100 och 400 procent av den federala fattigdomsgränsen ska få statliga bidrag efter en viss skala (där bidragets storlek är inkomstberoende) om de köper socialförsäkringar via utbytessystemet[3] Personer och familjer med inkomster på 133 till 150 procent av fattigdomsnivån ska få bidrag så att deras avgifter inte blir högre än 3 till 4 procent av sin inkomst[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”What if I have a grandfathered health insurance plan?”. Healthcare.gov. https://www.healthcare.gov/what-if-i-have-a-grandfathered-health-plan/. 
  2. ^ Bernadette Fernandez (27 april 2010). ”Grandfathered Health Plans Under the Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA)”. Congressional Research Service. http://www.ncsl.org/documents/health/grandfathered.pdf. 
  3. ^ ”Explaining Health Care Reform: Questions About Health Insurance Subsidies”. Kaiser Family Foundation. April 2010. http://www.kff.org/healthreform/upload/7962-02.pdf. Läst 1 april 2012. 
  4. ^ Peter Grier (20 mars 2010). ”Health care reform bill 101: Who gets subsidized insurance?”. The Christian Science Monitor. http://www.csmonitor.com/USA/Politics/2010/0320/Health-care-reform-bill-101-Who-gets-subsidized-insurance. Läst 9 januari 2012.