Dexamfetamin

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Metamina)
Hoppa till: navigering, sök
Strukturformel för dexamfetamin

Dexamfetamin eller dextroamfetamin, IUPAC-namn (S)-1-fenylpropan-2-amin, summaformel C9H13N, är ett centralstimulerande medel; Amfetamins d-enantiomer.

Substansen är narkotikaklassad och ingår i förteckning P II i 1971 års psykotropkonvention, samt i förteckning II i Sverige.[1]

Dexamfetamin som läkemedel[redigera | redigera wikitext]

Preparatet påverkar både noradrenalin och dopamin hos patienten. Preparatet ger en dramatisk ökning av mängden transmittorsubstans i noradrenerga och dopaminerga synapser i centrala nervsystemet, vilket beror på en aktiv utpumpning av transmittorsubstans i synapsklyftan från den presynaptiska nerven. Den ökade mängden transmittorsubstans i synapsklyftan leder till en kraftigt ökad aktivitet i noradrenerga och dopaminerga receptorer i centrala nervsystemet, främst i cortex cerebri och det retikulära aktiveringssystemet[2]

Dexamfetamin som läkemedel används i svårare fall av ADHD, ADHD-DCD, eller då metylfenidat som i stort sett numera är standardalternativ vid farmakologisk behandling av grupperingar inom ADHD, på grund av olika skäl inte kan användas eller ger önskvärt resultat på patienten.

Dexamfetamin brukar beskrivas som mildare och mindre ångestframkallande än metylfenidat, och ska sakna de kroppsliga biverkningar som vanligtvis tillkommer, exempelvis skakningar, ledvärk, spänningshuvudvärk, muskelkramper, högt blodtryck, snabb puls och illamående.[3][4].

Den vanligaste formen finns i USA och brukar saluföras under märket Adderall som innehåller 75% av ämnet, resterande består av 25% levoamfetamin.

I Canada säljs Dexedrine som består enbart av dexamfetamin.

Andra användningsområden har bland annat varit mot narkolepsi.

Rättsläget gällande receptbelagt Dexamfetamin i Norden[redigera | redigera wikitext]

Dexamfetamin är narkotikaklassat i Sverige och har heller aldrig varit ett godkänt läkemedel i landet. En läkare kan dock ansöka om licens från Läkemedelsverket för en patient. Då går dexamfetamin under produktnamnet Metamina och tillhandahålls av det Svenska läkemedelsföretaget Recip.

Eftersom Metamina inte är ett godkänt läkemedel i Sverige finns ingen information om dexamfetamin i FASS. Preparatet anses av vissa vara ett "sistahandsalternativ" då läkare bara får skriva ut detta då mer konventionella centralstimulantia, såsom metylfenidat, inte gett erforderliga resultat, eller gett för stora biverkningar, för individer med ADHD/ADD-diagnos.

Numera finns även Elvanse, innehållande Lisdexamfetaminsylat, i Sverige, känt i USA och Kanada som Vyvanse. 30mg lisdexamfetaminsylat motsvarar cirka 8.9mg dexamfetamin. Den har en mer långverkande effekt än Metamina som måste tas flera gånger om dagen.

I Norge faller läkemedlet under Klass 1 i narkotikalagstiftningen vilket innebär att recept krävs. Det är oklart om läkare i sin tur behöver tillstånd som i Sverige.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 1997:12) om förteckningar över narkotika, konsoliderad version t.o.m. LVFS 2010:1
  2. ^ ”PDF”. http://adhd-npf.com/wp-content/uploads/2009/03/metamina1.pdf. Läst 2005-11-17. 
  3. ^ http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?SpecID=112648
  4. ^ Metamina - Produktsummering