Mikroklin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mikroklinfältspat

Mikroklin är ett betydande bergartsbildande silikatmineral med den kemiska sammansättningen KAlSi3O8. Mikroklin tillhör gruppen kalifältspater och är bland annat vanligt förekommande i granit och andra magmatiska bergarter.

Prismorna hos mikroklin bildar vinklar på knappt 90° vilket givit mineralet dess namn (grekiska: mikro, "liten", klina, "luta"). Mineralet är färglöst, vitt, grått, rosa, gult, rött, grönt; glasglans; hårdhet 6–6,5; relativ densitet 2,6; ojämnt till mussligt brott.

Kemiskt har mikroklin samma sammansättning som ortoklas men hör till det triklina kristallsystemet. Eftersom mikroklin är kemiskt likt ortoklas kan de två mineralen bara åtskiljas genom en optisk undersökning. I ett polariserande mikroskop uppvisar mikroklin små, multipla tvillingbildningar som är resultatet av en karaktäristisk gallerliknande struktur.

Amazonsten eller amazonit är en vacker grön variant av mikroklin. Amazonit har inget att göra med Amazonas, utan det var spanska utforskare som blandade ihop mineralet med ett annat mineral från denna region. Anortoklas är en annan variant av mikroklin som är isomorf blandning av KAlSi3O8 och NaAlSi3O8 där natriumaluminiumsilikatet dominerar.

Se även[redigera | redigera wikitext]