Mildred Scheel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mildred och Walter Scheel.

Mildred Scheel, född Wirtz, 31 december 1932 i Köln, död 13 maj 1985 i Köln, var en tysk läkare och grundare av Deutsche Krebshilfe - tyska cancerhjälpen. Hennes sociala engagemang, samt att hon var hustru till Tysklands förbundspresident Walter Scheel gav henne högt anseende.

Hon var tredje barnet till röntgenläkaren Hans-Hubert Wirtz och hans amerikanska hustru, Elsi. Hon tvingades tillbringa krigsåren i bombrum i Köln och Amberg, där hennes faster bodde. Efter skolan i Amberg, studerade hon medicin i München, Innsbruck och Regensburg. Hon fick därefter arbete som assisterande röntgenläkare i München. Hon träffade 1967 där sin blivande man och den 18 juli 1969 gifte de sig. Walter Scheel blev i oktober samma år, utrikesminister.

Med valet av Walter Scheel till president den 15 maj 1974 började ett mer offentligt liv för familjen. I tradition med Elly Heuss-Knapp och Wilhelmine Lübke valde Mildred att ägna sig åt sociala frågor och folkhälsofrågor. Den 5 september 1974 grundade hon Deutsche Krebshilfe e. V.. Hon dog av cancer 1985. Hon är begravd på Alten Friedhof, Bonn (Gamla begravningsplatsen i Bonn).

Mildred Scheel var konstnärligt engagerad och flera konstnärer har också avbildat henne. Bland annat finns ett porträtt signerat Andy Warhol i Museum Europäische Kunst, Schloss Nörvenich, en bronsbyst av Kurt Arentz och en medalj av Hermann Schardt.

En gata i München i stadsdelen Schwabing-West är uppkallad efter henne, samt ett hus i Dresden – Mildred-Scheel-Haus – och en yrkesskola i Solihull, samt en gymnasieskola i Neuss bär hennes namn.