Militärcykel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En militärcykel: M104A med 28 tums däck (28x1,5x2)

En militärcykel är en herrcykel med kraftig konstruktion framtagen för att kunna transportera tung packning under militära förflyttningar. Cykeln användes från 1900-talets början till 80-talets slut. Cykeln har oftast ballongdäck och är målad i matt grön färg.

I början av andra världskriget fanns det inom den svenska armén sex cykelburna infanteriregementen. De var utrustade med svensktillverkade militärcyklar. Den vanligaste modellen var m/42, som producerades av flera svenska cykeltillverkare. De cykelburna infanteriregementena avvecklades samtidigt med Infanteribrigad 66, och cyklarna övergick till allmän användning inom armén, eller lämnades över till hemvärnet. Modell 42 har ett Novo C baknav.

Det finns även en modell M105A, med ballongdäck och utan handbroms, men med ett förstärkt baknav av märket Sachs.

Det finnes också en modell M104A med 28 tums däck (28x1,5x2), dvs smalare än ballongdäcken som är av dimension 26x1,5x2 (54-584). Denna cykel har ett Novo CN baknav och saknar handbroms.

Det finns ytterligare en modell av militärcykel, den har ballongdäck och handbroms, men saknar verktygslådan samt pumphållaren. Den sista är dock ganska sällsynt.

Cykeln på bilden är en modell M104A. Denna cykel blev oftast använd av befäl, och kallas ibland för "befälsmodell".

Kallas ibland skämtsamt för LTAC (lätt terränggående attackcykel).