Millaubron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Millaubron under uppförande i början av 2004.

Millaubron (franska: le Viaduc de Millau) är en motorvägsbro (snedkabelbro) över Tarnflodens dalgång nära Millau i södra Frankrike. Över bron går E11 (motorväg A75). Den invigdes i december 2004. Bron konstruerades av den franske broingenjören Michel Virlogeux, i samarbete med den brittiske arkitekten Norman Foster.

Millaubron var när den byggdes världens högsta vägbro, vad avser den totala konstruktionshöjden där en av pylonerna är 343 meter hög, och världens näst högsta bro, vad avser höjd över marken nedanför med som mest 270 meter. Den är 2 460 meter lång och har sex stycken ungefär lika långa huvudspann, det längsta 342 meter.

Intill ena brofästet kan man gå upp på en höjd och få en bra utsikt över bron.

Världens högsta bro över marken nedanför är Si Du-bron i Kina, öppnad 2009. Den är 496 meter ovanför dalgången.

Panorama över Tarns dalgång med Millaubron till höger.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Millaubron.
  • Bilder över bron får inte visas på Wikipedia då det i Frankrike inte är frihet från copyright på foton av arkitektur, konstverk mm av viss kvalitet, inte ens om de är på allmän plats. Det går dock bra med foton av bron under byggnad (Se Commons:Freedom of panorama), eller om bron inte är huvudmotiv utan lite vid sidan om (som panoramabilden ovan). Sverige har frihet från sådan copyright (Se Lag (1960:729) om upphovsrätt, se 24§).