Minuten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Minuten (olika betydelser).
Minuten, 1987.

Minuten var en äldre benämning på Swedbanks och de fristående Sparbankernas variant av uttagsautomat.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Minuten uttagsautomater tillverkades från 1967 i Malmö av ett företag som hette Metior AB (bildat av Securitas och Tetra Pak).

Den första Minutenautomaten för sedlar introducerades i Upsala Sparbank år 1967. Då användes ett laminerat hålkort i format A7, där lampor lyste igenom hål som bildade en kod (via fotoceller). 1968 kom automater med CR80-kort (normalt kreditkortsformat) med tre magnetremsor på. Detta var troligen de första magnetkorten i CR80-format i världen. Kunden skulle alltid "legitimera sig" med en personlig 4-ställig kod. De första uttagsautomaterna var "Offline", d.v.s. inte kopplade till någon dator. De hade en inbyggd s.k. "roterande spärr" som hindrade att man gjorde flera uttag efter varandra.

År 1968 kom den stora världsnyheten från Metior: en uttagsautomat som var kopplad direkt till en dator där man direkt kunde göra en kontroll mot kundens konto. Det var den första uttagsautomaten i världen som hade "online" uppkoppling. Det var vid Sparbanken Bikupans[källa behövs] automat vid Stortorget i Malmö. Det var delvis ett samarbete mellan Metior och IBM. Automaten var kopplad till en stordator, som var placerad i Sparbanken Bikupan.

År 1977 introducerades Minuten-systemet i Sverige, som ett led i Sparbankernas önskan om att automatisera sina banktjänster.

Ericsson utvecklade på 1980-talet en uttagsautomat tillsammans med det japanska företaget Omron. Automaten installerades hos de svenska och finska sparbankerna.

Före 1995 kunde man endast använda Bankomat om man var kund i en affärsbank, kunder med konto hos dåvarande Sparbanken var hänvisade till Minuten. Efter det fungerade systemen med varandra för automatuttag, även om antalet funktioner i automaten beror på om kortet som används är anslutet till Swedbanksystemet eller är ett av kort utgivet av de banker som hanterade Bankomatsystemet (Swedbank är numera också en affärsbank).

Under 2000-talet har varumärket Minuten lagts ned och Swedbank och sparbankerna använder numera namnet Bankomat på sina automater.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]