Mjukrock

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mjukrock
StilursprungRock'n'roll, poprock, rhythm and blues, folkrock, smooth jazz
Kulturellt
ursprung
Storbritannien, USA, sent 1960- tidigt 1970-tal
Instrumentelgitarr, akustisk gitarr, basgitarr, 12-strängad gitarr, trummor, piano, synt
Popularitetcirka 19701995

Mjukrock (engelska: soft rock) är en musikstil som använder sig av de metoder som rockmusik (ofta i kombination med element från folkrock) tillämpar för att nå en mjukare och mer lugnare rytm i låten. Sångtexterna handlar oftast om kärlek i stället för att vara rebelliska.

Piano är/var ett vanligt instrument inom genren, senare även synthesizer och ibland även saxofon. Elgitarren är ofta något mer tillbakadragen i ljudbilden.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Genren uppstod kring 1970, som en motreaktion mot den tyngre musiken hårdrock och heavy metal, som börjat dominera rocken på den tiden. Vid denna tid blev det vanligt att dela upp rockmusiken i mjukrock och hårdrock.[1]

Genren tenderar till tung användning av akustiska gitarrer, pianon, synt (synthesizer på engelska, som till största del är ett keyboard) och ibland saxofoner. Den elektriska gitarren i mjukrock är normalt svagare och mer högfrekvent. Mjukrock härstammar från folkrock, med hjälp av akustiska instrument lägger man större tonvikt på melodi och harmonier.

Exempel på Mjukrocksband/artister[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ R. B. Browne and P. Browne, eds, The Guide to United States Popular Culture (Popular Press, 2001), ISBN 0879728213, p. 687.