Mohammed Merah

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mohammed Merah, född 10 oktober 1988 i Toulouse, död 22 mars 2012 i Toulouse, var en fransk-algerisk islamist och misstänkt islamistisk massmördare. Han var misstänkt för mord på tre barn och en rabbin på en judisk skola, samt för mord på tre soldater. Han hade tidigare varit i Afghanistan och Pakistan där han sägs haft kontakter med al-Qaida.

Den 21 mars hittades han av den franska polisen och stängde då tungt beväpnad in sig i sin lägenhet, varifrån han sköt mot polisen. Förhandlingar pågick under den 21 och 22 mars, tills han sköts till döds av polisens insatsstyrka i samband med polisens stormning av lägenheten på förmiddagen den 22 mars.

Följder[redigera | redigera wikitext]

Kort efter polisens stormning av lägenheten arresterades nitton misstänkta islamister spridda över Toulouse, Marseille, Nantes, Lyon och i Parisregionen. De gripna påståddes vara medlemmar i Forsane Alizza, en grupp som uppmutrar sina medlemma att åka till Afghanistan för att utkämpa jihad. I samband med dessa gripanden hittades ett flertal automatvapen. Enligt dåvarande president Sarkozy skedde gripandena med intentionen att "neka tillträde till Frankrike för individer som inte delar nationens värdegrund".[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Saskya Vandorne (30 mars 2012). ”19 arrested in French police raids, Sarkozy says”. CNN. http://edition.cnn.com/2012/03/30/world/europe/france-arrests/index.html. Läst 12 juli 2012.