Mollusker (hudåkomma)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Mollusca.
Mollusker
latin: molluscum contagiosum
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 B08.1
ICD-9 078.0
DiseasesDB 8337
MedlinePlus 000826
eMedicine derm/270 
MeSH engelsk

Molluscum contagiosum eller vanligare mollusker är en POX-virusinfektion som ger 2-5 millimeter stora, mjuka och glänsande, hudfärgade knottror (papler) på huden.[1] I dessa knottror finns ofta ett vaxartat ämne som är väldigt smittsamt. Viruset smittar vid direkt eller indirekt kontakt, och inkubationstiden brukar vara mellan två och åtta veckor.

Mollusker läker av sig själv men detta kan ta upp till ett år. Om man dessutom har en atopisk historia är det inte ovanligt att det tar ännu längre tid. Sannolikt smittas man bara en gång i livet och blir senare immun.[2]

Hos barn finns mollusker främst utbredda på:

  • mage
  • armar
  • ansikte eller nacken

Hos vuxna är förekomsten främst korsrygg, kön, insida lår och mage och är då en sexuellt överförd smitta (STI), inte en sjukdom (STD).

Särskilt barn kan uppleva att det är väldigt jobbigt med mollusker och påverkas negativt med dessa utslag. De kliar också gärna och då kan mollusken lätt gå sönder och därmed sprids de snabbt till andra delar av kroppen men även till andra barn. Ärrbildning kan dessutom lätt uppstå när mollusken går sönder.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Mollusker är vanligt förekommande, alla känner någon som har drabbats. I Tyskland drabbas 25 % av alla barn mellan 2-10 år, 30 % i England och i Sverige är det ca 40 000 patienter årligen som får diagnosen mollusker.

Varför behandla[redigera | redigera wikitext]

Läkemedelsverket rekommenderar inte behandling mot mollusker, då infektionen är självläkande.[3] Om behandling ändå ska genomföras rekommenderas bedövningssalva och att mollusken därefter skrapas bort.

Det finns få behandlingar mot mollusker. De som finns är ex invasiva och väldigt smärtsamma. I denna grupp ingår skrapning, frysning, att man sticker hål med en pincett och trycker ut mollusken. Dessa metoder är dels tidskrävande, men också väldigt smärtsamma. Risken för ärrbildning är stor och sjukdomen kan ändock spridas.

Ett annat alternativ är de non-invasiva behandlingarna. Här finns ex medel som egentligen är till för vårtor. Dessa lösningar är starkt frätande och skadar mer än hjälper, då vårtan i sig är mkt hårdare än den mjuka mollusken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Mollusker”. Sjukvårdsrådgivningen. http://www.1177.se/artikel.asp?CategoryID=27617. 
  2. ^ ”Mollusker”. Folkhälsomyndigheten. http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/mollusker-/. 
  3. ^ Falk, Olle Larkö, Magnus. ”Hudsjukdomar | Läkemedelsboken”. lakemedelsboken.se. http://lakemedelsboken.se/kapitel/hud/hudsjukdomar.html#f1_85. Läst 24 maj 2016.