Melkor

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Morgoth)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Melkor, även känd som Morgoth, är en fiktiv karaktär i J.R.R Tolkiens värld om Midgård, som det berättas om i boken Silmarillion. Han var från början en bland valar och den mäktigaste bland ainur (de heliga), men i avund och högmod trotsade han alltets och Ardas skapare Ilúvatar och vände sig emot de andra ainur. Han var bror till valan Manwë och hans första namn "Melkor" betyder "den som höjer sig i makt" på det alviska språket quenya. Namnet "Morgoth" som han gavs senare, på grund av illdåden han begick i världen, betyder den mörke fienden.

Melkor var avsevärt mycket mäktigare än sin tjänare och undersåte Sauron (som i Sagan om Ringen är den mäktigaste onda individen i Midgård). Hans fäste i Midgård var Utumno och senare Angband. Han förstörde med hjälp av Ungoliant valars två stora träd Laurelin och Telperion, och dödade Noldors högste drott Finwë och stal silmarillerna. Finwës äldste son Fëanor kallade honom efter det Morgoth, den mörke fienden. Fëanor svor, tillsammans med sina sju söner, en ed att återerövra silmarillerna, en ed som skulle förfölja Fëanors ättlingar genom hela den första åldern i Ardas historia och orsaka mycket smärta och sorg för de alver som dvaldes i Beleriand.

Melkor var den som skapade orcherna och även trollen och drakarna, varav Glaurung var den första. Från början var han den av valar som hade störst makt, tillsammans med sin broder Manwë, men han förlorade så småningom sina gåvor som vala då han valde att alltjämt bära skepnaden av en mäktig och fruktansvärd härskare. Han förde flera krig mot alverna och övriga valar under den första åldern, tills han slutligen besegrades i Vredens krig och förvisades från världen då han av valar kastades ut i tomrummet.

Men det mörker Melkor skapat fortsatte att drabba Midgårds fria folk genom hans tjänare, Sauron, som efter sin herres fall flydde undan valars rättvisa. Sauron besegrades inte förrän den 25 mars år 3019 under den tredje åldern.

Namn och titlar[redigera | redigera wikitext]

  • Morgoth – "Den mörke fienden" eller "Svarte fienden".
  • MelkorQuenya för "Han som höjer sig i makt".
  • Bauglir – "Tvingaren".
  • Den mörke konungen (av Angband).
  • Mörkrets herre.
  • Belegûr (sindarin för "Han som höjer sig i makt") eller Belegurth ("Stora döden").