Muhammad Zafrullah Khan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sir Muhammad Zafrullah Khan


Utrikesminister i Pakistan
Ämbetsperiod
27 december 1947–24 oktober 1954
Premiärminister Liaquat Ali Khan Khawaja Nazimuddin Muhammad Ali Bogra
Företrädare Liaquat Ali Khan
Efterträdare Muhammad Ali Bogra

Född 6 februari 1893
Daska, Punjab
Död 1 september 1985 (92 år)
Politiskt parti Muslim League
Yrke Jurist, politiker

Sir Muhammad Zafrullah Khan, född 6 februari 1893 i Daska, Punjab, Pakistan, död 1 september 1985 i Lahore, Punjab, var en pakistansk jurist och diplomat.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sir Zafrullah Khans far var en ledande advokat hans hemstad Daska och en vän till Mirza Ghulam Ahmad, grundare av Ahmadiyyagemenskapen. Hans far tillhörde Sahi Jat-klanen medan hans mor kom från Bajwa Jat-klanen. Han studerade vid Governement College i Lahore och tog sin LL.B. vid Kings College London, 1914. Han praktiserade juridik i Sialkot och Lahore och var medlem av Punjabs lagstiftande råd 1926-31.

Han var 1930, 1931 och 1932 delegat vid de rundabordskonferenser om Indiens reformering som hölls i London, England. Han blev medlem av Allindiska muslimska förbundet som ledde Pakistans frihetsrörelse och förbundets ledare mellan 1931 och 1932. År 1935 blev han järnvägsminister för brittiska Indien, och satt i det brittiska verkställande rådet som dess muslimska medlem från 1935 till 1941. År 1939 flyttade han till Genève för att representera Indien i Nationernas Förbund och 1942 blev han brittiska Indien sändebud i Kina. Från september 1941 övergick han till att vara domare vid federala domstolen i Indien där han förblev fram till delningen av Indien.

Zafrullah Khan blev en av de mest högljudda förespråkarna för Pakistan och ledde kampanjen för en separat nation i Radcliffekommissionen som fastlade länderna i dagens södra Asien. Han flyttade till Karachi i augusti 1947 och blev medlem i Pakistans första kabinett och tjänstgjorde som landets första utrikesminister. Han förblev Pakistans toppdiplomat till 1954 då han lämnade posten för att ingå i Internationella domstolen i Haag där hade uppdrag som domare fram till 1958 då han blev domstolens vice ordförande fram till 1961. Han lämnade Haag att bli Pakistans ständige representant i FN, en position han innehade fram till 1964 då han blev också den första asiatisk delegaten att presidera i FN:s generalförsamling.

Under sin tid i FN representerade han också staten Palestina[förtydliga] i en de facto-kapacitet. Han lämnade FN 1964 för att återgå till Internationella domstolen och 1970 blev han den förste och enda pakistanier att fungera som ordförande i Internationella domstolen, en position han uppehöll till 1973.

Han återvände till Pakistan och avgick i Lahore där han dog 1985 vid en ålder av 92 år. Zafrulla Khan anses som en av de ledande grundare av Pakistan och en framstående medlem av Ahmadiyyasamfundet i Pakistan. Han skrev också flera böcker om islam både på urdu och engelska.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]